Ingvar Ambjørnsen hedret med Jonas-prisen

- Ingvar Ambjørnsen er den fødte Jonas-prisvinner, sa kulturminister Ellen Horn under prisutdelingen i Georg Sverdrups hus på Blindern tidligere denne uka. Det var Elling selv som mottok prisen på vegne av sin "pappa".

Ambjørnsen har bidratt til å skape et mer tolerant samfunn. For det er han hedret med Jonas-prisen. (Foto: Stian Andersen)

- Nesten all litteratur og dramatikk handler om en outsider som kjemper mot en overmakt. Virkeligheten er vrien for Elling. Tilværelsen er skremmende men likevel til å holde ut. Gjennom bøkene om Elling har Ambjørnsen bidratt til å skape et romsligere og mer tolerant samfunn - et samfunn som til de grader dyrker det strømlinjeformede og perfekte mennesket, sa Horn. Selv ble hun hedret med Jonas-prisen i 1994 - den gang som sjef ved Nationaltheatret.

- At en fortelling om to engstelige og litt annerledes menn i førtiårene her i Oslo har tatt knockout på Hollywood-kommersen - det sier noe om prisvinnerens format, påpekte kulturministeren.

Jonas-prisen 15 år

Jonas-prisen er en ærespris som kan tildeles en person, organisasjon eller institusjon som har gjort en ekstraordinær innsats for å fremme opplysning om funksjonshemmede og funksjonsdiskriminerte i samfunnet. Det er Institutt for spesialpedagogikk, UiO, som hvert år deler ut prisen. Blant tidligere prisvinnere er Arne Skouen, Finn Carling, Tordis Ørjasæter, Torshov skoles musikkorps, Høvikodden Kunstsenter, Trastad samlinger og studiesamling, og dessuten flere journalister.

- Det er 15 år siden Jonas-prisen ble grunnlagt. Prisen fikk en fadder, nemlig forfatteren Jens Bjørneboe. Jonas, Jens Bjørneboes roman fra 1955, er en nådeløs skildring av hva et barn kan bli utsatt for i den offentlige skolen. Bjørneboe var villig til å gå langt for å påpeke urett og overgrep, sa leder av Jonas-komiteen, professor Edvard Befring ved Institutt for spesialpedagogikk.

Juryen mener at det særlig gjennom romanene Utsikt til paradiset, Fugledansen, Brødre i blodet og Elsk meg imorgen, at Ambjørnsen har gjort seg til kandidat til å motta Jonas-prisen. I juryens begrunnelse heter det blant annet: "Juryen har festet seg ved det sosialkritiske og innsiktsfulle budskapet som formidles både gjennom hovedpersonen Elling og Kjell-Bjarne, som etter hvert kommer til å få et skjebnefellesskap. Gjennom filmatiseringen har disse personene blitt levendegjort for et stort publikum, og dette har virket både opplysende og bevisstgjørende om normalitetsforestillingenes nådeløse rammer".

Elling mottok prisen

- Ambjørnsen hadde ikke anledning til å komme hit for å motta prisen. Men jeg kan ikke tenke meg noen bedre stedfortreder enn han som sitter borti kroken der med de mørke solbrillene godt på, sa en smilende kulturminister og vinket Elling opp på podiet - i skuespiller Per Christian Ellefsens skikkelse.

Ellefsen ble for øvrig belønnet med Nordisk filmpris som beste skuespiller under Filmfestivalen i Haugesund nylig for sin rolle som den forknytte Elling, den engstelige mannen som er i stor sorg over sin døde mor og som har et beundrende forhold til Gro Harlem Brundtland.

- Kjære spesialpedagoger, kjære intellektuelle. Det er utvilsomt en stor ære for meg å motta denne prisen på vegne av min opphavsmann og far, sa Elling - som til pappa'n kunne ta med seg et tresnitt av kunstneren Rolf Nerli, en sjekk på ti tusen kroner og et diplom. Men blomsterbuketten - den beholdt Elling selv.

Emneord: Priser Av Trine Nickelsen
Publisert 5. sep. 2001 09:23 - Sist endret 10. des. 2008 15:15
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere