
Mitt ønske om å beholde valgt rektor trumfer mitt eget syn på todelt ledelse på toppen.
Mitt ønske om å beholde valgt rektor trumfer mitt eget syn på todelt ledelse på toppen.
Johansen begrunner ikke hvorfor todelt ledelse på lavere nivå er «en dårlig ide», mens han tilsynelatende ikke har problemer med en todelt ledelsesstruktur høyere opp i systemet.
Gjelsvik er motstander av de sentrale satsingene, mens jeg mener at det ikke er satsingene i seg selv som er problemet.
Man skal kunne handle noenlunde raskt og av og til kraftfullt når det virkelig trengs, selv om sakene er vanskelige. Dette ser vi altfor lite av på UiO, skriver avtroppende styremedlem Olav Gjelsvik.
Vi er ikke en høringsinstans - vi er en likeverdig part, skriver leder for NTL UiO, Natalia Zubillaga . Hun reagerer på kommentaren fra universitetsdirektør Arne Benjaminsen på kritikken mot manglende medbestemmelse i arbeidet med UiOs klimastrategi.
Håndteringen av asbestfunnene, informasjonsflyten til de ansatte og ikke minst den totale taushet UiO møter midlertidig ansatte med i denne saken står derimot til stryk, skriver professorene Marianne Fyhn og Kristian Prydz i et svar på universitetsdirektør Arne Benjaminsens omtale av asbesthåndteringen i Kristine Bonnevies hus.
Jeg er enig i at vi er i ferd med å bli kulturelt og språklig fattigere. Men det er ikke bare fordi vi kutter ut andre fremmedspråk enn engelsk. Det er også fordi vi nedprioriterer norsk, skriver professor Mariel Aguilar-Støen ved Senter for utvikling og miljø på Universitetet i Oslo.
Trump is gone, but his political buzz word, ‘America first’, seems to have infected the minds of political leaders in the global north, because these countries’ hoarding of billions of doses of COVID-19 to secure full coverage for their own populations represents a radical u-turn from their position expressed in the UN General Assembly Covid-19 resolution of September 11, 2020.
– Jeg mener at det vi mangler akkurat nå, er en felles visjon av hvor vi skal med miljø- og klimastrategien, skriver professor Mariel Aguilar-Støen ved Senter for utvikling og miljø, UiO
Det er på sin plass å spørre om hvorfor forskere ved UiO og andre steder så villig er blitt med på overgangen fra Akademika og andre lokale bokhandlere til fordel for det kapitalistiske rovdyret Amazon? skriver Uniforum-skribent Kristian Bjørkdahl.
Stortinget bør bevilge en stor krisepakke for forskningen i Norge som del av revidert statsbudsjett, for å sikre forlengelsene og tilretteleggingen som skal til for at yngre forskere, stipendiater og postdoktorer kan lykkes med å lage samfunnsnyttig forskning gjennom koronapandemien. Det krever stipendiater fra NTNU, UiB, UiA og NIH.
Universitetet i Oslo har brutt anbefalingene fra Arbeidstilsynet og forsømt sitt ansvar for å hindre asbestlekkasjer i Kristine Bonnevies hus. Den påfølgende håndteringen av denne asbestsaken avdekker en systemsvikt vi mener er mer graverende enn selve asbesten.
Vi er reelt bekymret for at overgangen mellom det åttende og niende rammeprogrammet bidrar til en tydelig vridning mot utvikling og innovasjon, og en nedtoning av viktigheten av forskning, skriver rektor Svein Stølen og viserektor Åse Gornitzka ved UiO.
Vi føler at vi gir våre studenter en faglig utdanning, men også en utdanning i å være uredd og rettferdig. Noen makthavere liker ikke det. Kunnskap kan altså være farlig, skriver Uniforum-skribent Johanne Sundby.
Der EU har en ambisiøs politikk for flerspråklighet og fremmedspråkopplæring i hele utdannings- og livsløpet, ser det ut til at Norge nå går mot en situasjon der norsk pluss engelsk er tilstrekkelig, skriver prorektor Gro Bjørnerud Mo, viserektor Åse Gornitzka og HF-dekan Frode Helland.
Det pågående angrepet på akademisk frihet i India henger uløselig sammen med et bredere angrep på demokratiet under Modis autoritære styre, skriver UiO-forskerne Kenneth Bo Nielsen og Jostein Jakobsen i denne kronikken.
Om stemmene til alle dei tilsette får telja likt, vil prinsippet om “ein person ei stemme” få eit gjennomslag på UiO og dei andre institusjonane som framleis har vald rektor. Det kan føra til auka valdeltaking ved rektorval, skriv Uniforum-redaktør Martin Toft.
Jeg mener vi kan lese de halvferdige og pregløse nye nettsidene som et fortvilet forsøk på å finne et minste felles multiplum, drevet av en ide om at man, ved å skrelle bort fylde og preg, ville stå igjen med et design som var «enkelt, tydelig og helhetlig», skriver Uniforum-skribent Kristian Bjørkdahl.
Klima- og miljøproblemer utfordrer de tradisjonelle rettsstatsprinsippene. Håndteringen vil kreve utvikling av nye juridiske virkemidler, og fornyet grenseoppgang mellom politikk og rett, skriver preses Hans Petter Graver i Det Norske Videnskaps-Akademi og Nils Chr. Stenseth som leder Akademiets utvalg for klima, miljø og ressursbruk.
Kampen mot vold mot kvinner, og kvinners tilgang på viktige helsetjenester er satt tilbake av pandemien, fordi andre saker er sett som mer viktige. Det konstaterer Uniforum-skribent Johanne Sundby på Den internasjonale kvinnedagen.
Plutselig, for ett år siden, ble globalisering og helse relevant for oss også. Det ble klart at markedsliberalismens globalisering, med hyppig forflytning av mange mennesker raskt over lange avstander på kort tid, var akkurat det et lite virus trengte for å trenge seg på menneskene og skape sykdom og død, skriver Uniforum-skribent Johanne Sundby.
Noen er bekymret for politisert forskning. Det vi egentlig bør bekymre oss for er byråkratisert forskning, skriver Uniforum-skribent Kristian Bjørkdahl.
Frå klokka 12.00 i dag, svarer rektorkandidat Svein Stølen og prorektorkandidat Åse Gornitzka på spørsmål saman med dei andre i det nye rektorteamet til Svein Stølen.
"Hvor er Popper som bråstoppet i møte med sneversyn", spør Uniforum-skribent og postdoktor Kristian Bjørkdahl seg etter at fristen for innsending av søknader om støtte fra Forskningsrådet er gått ut, og søknaden er sendt. I denne lyriske betraktningen tenker han på hva som har gått tapt i akademia.
Vi må ikke komme dithen at det utvikles en leder-adel, mer fokusert på hverandre og nivåene over seg enn på de ansatte. Sterkere akademisk ledelse – med vekt på «akademisk» – vil styrke instituttene og dermed fakultetet, skriver professor Finn-Eirik Johansen på Institutt for biovitenskap, UiO.