
De samlede endringer over syv år viser tydelig at livsvitenskap ikke har vært prioritert på MN, sier Finn-Eirik Johansen.
De samlede endringer over syv år viser tydelig at livsvitenskap ikke har vært prioritert på MN, sier Finn-Eirik Johansen.
Han starter i beste fall i oppoverbakke. I verste fall har han alt tapt all troverdighet, skriver Beate Sjåfjell.
Beslutningen om at vi må planlegge for en digital høst er diskutert og har bred støtte hos dekaner og studiedekaner. Å ikke planlegge og informere om dette ville vært uansvarlig. Det svarer rektor Svein Stølen og universitetsdirektør Arne Benjaminsen på kritikken fra Forskerforbundet.
Forskerforbundet støtter derfor Kristian Bjørkdahl om at denne avgjørelsen ikke bare er tatt for raskt, men også i at ansatte og våre medlemmer ikke på forhånd har blitt inkludert, skriver Belinda Eikås Skjøstad og Katerini Storeng.
Kristian Bjørkdahl kritiserer universitetsledelsen for beslutningen om å planlegge for et digitalt høstsemester. Universitetet i Oslo skal i august skal ta imot 7000 nye studenter. Vi må sørge for at vi møter ungdommen som legger noen av sine beste år i våre hender, på aller beste måte.
Når UiOs ledelse lar slike svake og foreløpige signaler danne grunnlag for en så radikal beslutning som å gjøre undervisningen digital, kan det virke som de har en veldig lettskremt finger på avtrekkeren, skriver Kristian Bjørkdahl.
Første fase av en intens digital dugnad er over. Nå er tiden kommet for å lære av erfaringene, skriver prorektor Gro Bjørnerud Mo og rektor Svein Stølen.
Japanere er vant til å dekke til munnen, ofte av andre grunner enn de som gjelder smittevern, skriver doktorgradsstipendiat Nazuki Kobayashi i denne kronikken.
Vi lever i en tid hvor samarbeid, deling og tilgjengeliggjøring må prege kunnskapsektorene; en tid for å la kniving, nasjonal og personlig prestisje ligge. Vi trenger et sterkt kvalitetsbevisst og fagfellebasert akademia i tett samspill med allmenhet, politikk og næringsliv.
Når de spør SIO om å slippe husleie, eller får betale mindre, får de ikke svar. Hvis de vil reise hjem, har de ikke penger til billett, eller det går ikke noe fly – eller begge deler.
Vi ser at mange ansatte og studenter utforsker de mange mulighetene for å skape nye digitale sosiale og faglige arenaer. Brukt rett er dette dialogformer og nettverk som på sikt vil styrke oss som internasjonalt universitet, skriver rektoratet.
Den langsiktige kunnskapsutviklingen som kommer av den ekstraordinære innsatsen på digital læring er like viktig som å løse de akutte utfordringene.
Og den verste effekten av alle må vel være at vi vanlige borgere mister tilliten til dem, skriver Uniforum-skribent Janne Bondi Johannessen om samfunnstoppene som nå sitter hjemme etter karantenebrudd.
UiO må bidra til å sikre liv og helse, og til at helsevesenet kan ta imot det økende antall syke som forventes. Derfor inngår vi nå en avtale med vår helt sentrale samarbeidspartner, Oslo universitetssykehus, om å bidra med personell. Frivillige melder seg allerede, skriver UiO-ledelsen.
UiO kan bidra til å forhindre spredning av koronaviruset med virtuelle forelesninger, og på samme tid sette fart på utviklingen av en høyst nødvendig virtuell kultur.
Det er snart åttende mars. Kvinnedagen. Hvis vi vil oppnå likestiling, må vi forstå årsaker til ulikhet, skriver Johanne Sundby i denne kronikken.
En bedriftsmodell med en politisk oppnevnt styreleder med brede fullmakter og instruksjonsmyndighet for hele organisasjonen – også den faglige – strider mot universitetets grunnidé, skriver UiO-rektor Svein Stølen.
Det er nødvendig med et retningsskifte i samarbeidet mellom Afrika og EU. Et tiltak er å utvikle sterke afrikanske forskningsuniversiteter.
Ny kunnskap gir mulighet for å bremse aldring og ha god helse lenger enn nå, men vi trenger en flerfaglig tilnærming for å tenke nytt om alderdom og skaffe faktakunnskap fra mange ulike disipliner.
Noen forslag er det ikke aktuelt å gå videre med, og det gjelder blant annet forslaget om å innføre internfakturering ved UiO, skriver universitetsdirektør Arne Benjaminsen.
Universitetene må forvalte egne bygg for å sikre god forskning og utdanning. Hvis ikke risikerer vi å svekke Norge som kunnskapsnasjon.
– Forskningsrådet har ikke planer om å selge tjenester til enkeltbedrifter eller private forskningsmiljøer som ønsker støtte for å søke om forskningsmidler fra Forskningsrådet, skriver adm. dir. John-Arne Røttingen.
Gi oss tillit. Ikke svekk den institusjonelle autonomien som har gjort Universitetet i Oslo til en så sentral samfunnsinstitusjon i over 208 år. Det er budskapet fra UiO-rektor Svein Stølen til statsråd Henrik Asheim.
Det er mange dyktige og erfarne forskere ved fakultetet, som kan gjøre en utmerket jobb som dekan. Jeg håper at flere av disse vil stille slik at vi får en debatt om veien videre, skriver professor Finn-Eirik Johansen.
Skal vi bedrive fremragende forskning, utdanning og innovasjon, så er det å ta fra oss råderetten over egne bygg en dårlig ide. Det mener fem studentledere om forslaget om å overdra universitetseiendommer til Statsbygg.