DEBATT: Veksthuset må realiseres gjennom en direkte statlig bevilgning

Det er sikkert fristende å parkere et veksthus og museumsbygg, selv om det er 100 mill. kr investert i planlegging over mer enn 10 år. Men 100 mill. kr ut av vinduet er dårlig samfunnsøkonomi og et fantastisk prosjekt kan gå i glemmeboka nok en gang.  Kanskje er det mulig å få til et spleiselag med private?

Portrett av en kvinne

STATLIG BEVILGNING: Veksthuset må realiseres gjennom en direkte statlig bevilgning.  Det er et stort prosjekt og kan ikke prioriteres innenfor UiOs egne budsjetter, skriver Kristin Halvorsen, tidligere styreleder for Naturhistorisk museum, UiO. (Arkivfoto)

Foto: Ola Gamst Sæther

Rektor Svein Stølen ved UiO svarer på innlegget mitt om status for Veksthuset i Botanisk hage, Naturhistorisk Museum og bekrefter at det fremdeles er på andreplass på lista over prioriterte bygg fra styret i UiO. Jeg takker for et klart svar og håper at statsråd Borten Moe også kan gi en like tydelig avklaring.

Veksthuset må realiseres gjennom en direkte statlig bevilgning.  Det er et stort prosjekt og kan ikke prioriteres innenfor UiOs egne budsjetter.

UiO skal ha ros for å ha prioritert renovering av Geologisk museum (Brøggers hus).  Det er et omfattende prosjekt for universitetet til over 400 mill. kr.  Det åpnes denne uka og blir et fantastisk tilbud til publikum som besøker eller bor i Oslo.

Naturhistorisk museum har muligheter til kunnskapsformidling langt ut over det som er dagens tilbud til publikum.  Zoologisk museum har utstillinger fra 70-tallet og et bygg som ikke er skikkelig oppgradert siden det ble oppført for mer enn 100 år siden.  Veksthusene er snart hundre år på overtid.

Det er store utfordringer når det gjelder bygg i UH-sektoren. Samtidig skal statsbudsjettet trimmes etter koronatiltak og beredskap for flyktninger fra Ukraina skal prioriteres.  Det er sikkert fristende å parkere et veksthus og museumsbygg, selv om det er 100 mill. kr investert i planlegging over mer enn 10 år. Men 100 mill. kr ut av vinduet er dårlig samfunnsøkonomi og et fantastisk prosjekt kan gå i glemmeboka nok en gang.  Kanskje er det mulig å få til et spleiselag med private?  Hvis KD klargjør er det mulig å finne gode løsninger.

• Les mer om Veksthuset i Botanisk hage: 

Museumsdirektøren trur ho får sjå eit nytt veksthus i Botanisk hage

Svein Stølen svarer Kristin Halvorsen om veksthuset

Hva er status for Veksthusprosjektet? 

LEIAR: UiO-leiinga må vera ærleg om Veksthuset

Narrespill om Veksthuset gjennom snart hundre år

 

Emneord: Veksthus på Tøyen, Universitetspolitikk, Naturhistorisk museum Av Kristin Halvorsen, tidligere styreleder ved NHM
Publisert 2. mai 2022 12:19 - Sist endra 11. mai 2022 15:30
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere