DEBATT: Johanne Sundby presiserer om språkkrav

Jeg mener ikke at språkkravene i seg selv er feil, men at det er selve dokumentasjonen som er problematisk, skriver Uniforum-skribent Johanne Sundby i en presisering til kronikken som nylig ble publisert.

DISKRIMERENDE: Så lenge tilgangen på slike tester er vanskelig og dyr, vil språkkravene være diskriminerende mot mindre bemidlede studenter fra fattigere land, skriver medisinprofessor Johanne Sundby i dette innlegget.

Foto: Ola Gamst Sæther
Språkkravene til engeskspråklige studier som sommerskolen og masterstudiene er ikke satt av studieprogrammene selv, men er forankret i regelverk sentralt på UIO, eller kanskje høyere opp. Det betyr at vi som sitter med program-opptak bare får se søknadene til dem som har språktestene i orden. Flere av studentene fra samarbeidspartnere, som vi ønsker å ta opp, får ikke søke reelt. Det er ikke mulig for selve programmet å endre på dette slik situasjonen er.
 
Jeg mener ikke at språkkravene i seg selv er feil, men at det er selve dokumentasjonen som er problematisk. Mange med helt ok språkkunnskaper som kan dokumentere gjennom f eks engelskspråklig skolegang eller attester fra lærere, kommer likevel ikke i betraktning, fordi det er de formelle testene som er obligatoriske.
 
Så lenge tilgangen på slike tester er vanskelig og dyr, vil språkkravene være diskriminerende mot mindre bemidlede studenter fra fattigere land. Dette kunne man kanskje finne løsninger på. 
 
Les den opprinnelige kronikken: Akademisk språk eller språkmakt?
 
 
Emneord: Internasjonaliserring, SpråkpolitikkJoh Av medisinprofessor Johanne Sundby, Universitetet i Oslo
Publisert 16. des. 2019 13:35 - Sist endra 16. des. 2019 14:23

Helt enig! Jeg har snakket med noen søkere som må reise til et annet land eller til nærmeste storby. Det er en utgift i seg selv, og testene i seg selv er dyre for enkelte av våre søkere. Flere sier at for at de skal ta en engelsk test så koster det dem en hel månedslønn eller mer. Når man ikke er sikker på at man kommer inn på et program så er det en stor risiko å ta, da pengene kunne betalt hus og mat til en hel familie. 

Terese Eriksen - 23. des. 2019 12:14

Ikke sant......dette er en regel som passer hos oss, men ikke i verden ellers. Sosiale forskjeller er reelle, og vi må finne løsninger som gir rettferdighet

 

Johanne Sommerchild Sundby - 23. des. 2019 17:03
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere