Beklagelig NFF-vedtak – vi aner konturene av en uheldig politikk

Jeg håper fortsatt at det er mulig å få en bedre prosess, og gjerne en omkamp, omkring en sak som angår svært mange skrivende mennesker ved Universitetet i Oslo, skriver Ingerid Straume.

Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening (NFF) diskriminerer ikke vitenskapelige artikler på norsk, samisk eller andre skandinaviske språk, skriver foreningens seniorrådgiver Marit Ausland til meg (Uniforum mai 2014). Det er jo flott – men ingen har vel hevdet noe annet? Nei, det er vitenskapelige artikler på andre språk som diskrimineres med det nye regelverket. Fra nå av vil publikasjoner som følger hovedincentivene i tellekantsystemet – publisering i internasjonale forskningstidsskrifter med høy «impact» – ikke få uttelling ved søknad om medlemskap eller reisestipend i foreningen.

Dette var kanskje ikke så alvorlig dersom det ikke samtidig var en prosess i gang fra Forskningsrådet for å gjøre artikler i (norske) tidsskrifter som mottar publikasjonsstøtte derfra, allment tilgjengelige i form av open access. Slike publikasjoner genererer uansett ikke kopivederlagsmidler, og gir dermed heller ikke grunnlag for reisestipend etc. Da kan vi virkelig ane konturene av en uheldig politikk.

Min hensikt med å belyse saken i Uniforum var imidlertid at en forening som NFF må være solidarisk, og ikke sette grupper (publikasjoner, personer) opp mot hverandre. I så måte er Auslands svar til meg ikke særlig oppløftende. Hun bruker spalteplass til å påpeke at jeg har brukt tallet to prosent i stedet for én – noe som skyldes at jeg baserte meg på saksopplysningene som ble gitt forut for avstemningen – mens de prinsipielle spørsmålene i saken forbigås i stillhet. Hvorvidt dette er talende eller ei, er vanskelig å vite, men jeg håper fortsatt at det er mulig å få en bedre prosess, og gjerne en omkamp, omkring en sak som angår svært mange skrivende mennesker ved Universitetet i Oslo.

 

Av Ingerid Straume – NFF-medlem og ansatt ved UiO
Publisert 19. mai 2014 13:11 - Sist endret 19. mai 2014 13:12
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere