Marianne Borgen håper de rødgrønne berger Veksthuset

Oslo-ordfører Marianne Borgen (SV) håper SV får regjeringen til å berge planene om veksthuset på Tøyen - men først satser hun på at landet har fått en regjering som selv ser verdien av prosjektet.

En kvinne i bunad holder tale

VIL LØFTE OMRÅDET: – For byen og Tøyen er Botanisk hage og Naturhistorisk museum utrolig viktig. Klimahuset har fått stor betydning, og å få et moderne nytt veksthus vil løfte hele dette området, sier ordfører Marianne Borgen. (Arkivfoto)

Foto: Ola Gamst Sæther

Regjeringen Solberg utelot Naturhistorisk museums veksthus fra sitt siste utkast til statsbudsjett, og nå spøker det for hele prosjektet. I slutten av oktober gikk SVs stortingsrepresentant Kari Elisabeth Kaski og Oslo-ordfører Marianne Borgen ut i Dagsavisen og ba regjeringen om å berge veksthuset, ved å legge inn de fem millioner kronene som trengs for å sette i gang byggeprosessen i sin tilleggsproposisjon.

– Jeg håper de blir lyttet til

Til Uniforum snakker ordføreren varmt om planene for nytt veksthus, og betydningen det kan få for nærmiljø, befolkning, forskere og studenter.

Borgen forteller at hun synes det er «vanskelig å spå» med en ny regjering, men at hun er glad for at Kaski har signalisert at hun vil ta kampen for veksthuset i forhandling med den nye regjeringen.

– Jeg håper at det blir lyttet til, sier Borgen, under forutsetning av at det ikke blir behov for forhandlinger dersom regjeringen har det med i sitt budsjettforslag.

– Min jobb å "fighte" for ny oppmerksomhet

Ordføreren sier hun ikke kan snakke for hele stortingsgruppa til SV om hvor viktig veksthuset er, men at det er viktig for henne.

– Det er min jobb å «fighte» for ny oppmerksomhet rundt veksthuset, sier Borgen.

Hun trekker fram at det over mange år har ligget en forventning om at det kommer nytt veksthus på Tøyen.

– Det har vekslet hvor høyt det har vært på departementets prioriteringsliste, men det har ligget en forventning om at «det kommer en gang», sier Borgen.

 

GLEDET SEG: I 2013 gledet daværende UiO-rektor Ole Petter Ottersen seg sammen med daværende gruppeleder for SV i bystyret for at det var blitt gitt klarsignal for veksthus på Tøyen. Fortsatt er ikke noe veksthus klart. Nå håper Borgen på den rødgrønne regjeringen. (Arkivfoto: Ola Gamst Sæther)

– Vil løfte hele dette området

Derfor kom det brått på da Solberg-regjeringen plutselig utelot det fra sitt budsjett.

– Hvor viktig del av Tøyenløftet er veksthuset?

– Jeg er veldig stolt og glad for mye av det som allerede har skjedd på på Tøyen, sier Borgen, og trekker blant annet frem det nye Tøyen-badet.

– For byen og Tøyen er Botanisk hage og Naturhistorisk museum utrolig viktig. Klimahuset har fått stor betydning, og å få et moderne nytt veksthus vil løfte hele dette området. Det er helt åpenbart.

– Er et statlig ansvar å utbygge

Til Dagsavisen sa Asheim at fraværet av Veksthuset på statsbudsjettet ikke betyr at «bygget ikke kan finansieres på andre måter».

– Er det aktuelt for Oslo å bidra økonomisk, dersom staten ikke realiserer veksthuset alene?

– Vi har jo hele tiden ment at Botanisk hage, Naturhistorisk museum og veksthuset åpenbart er et statlig ansvar å utbygge. Jeg mener fremdeles at ansvaret ligger der.

Dersom den nye regjeringen går i dialog for å få privat kapital for å dekke deler av byggingen, så skal ikke Borgen ha så sterke meninger om det. Hun mener imidlertid at ansvar for drift og innhold må ligge hos statlige myndigheter.

– Det er et hypotetisk spørsmål. Nå satser jeg på at vi har fått en regjering som er opptatt av å bidra til å øke interessen rundt disse temaene, sier Borgen, og henviser til viktigheten både for universitetet, skolene og befolkningen.

Legger fram tilleggsproposisjon 8. november

Forrige uke opplyste Kunnskapsdepartementet Uniforum om at svar på spørsmål om regjeringens innstilling til veksthuset ikke vil være tilgjengelig før regjeringen har lagt fram sin tilleggsproposisjon for Stortinget. Ny forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe (Sp) sa da til Dagsavisen at han heller ikke kommenterer eventuelle endringer i statsbudsjettet før den tid.

Tilleggsproposisjonen legges fram mandag 8. november.

 • Les mer om Veksthuset i Uniforum: 

Museumsdirektør: – Det blir ikke veksthus hvis ikke UiO stiller seg tungt bak det

13,8 millioner til Veksthuset

Gir klarsignal for nytt forprosjekt for veksthus på Tøyen

Oslo kommune krev at UiO og Statsbygg betaler for miljøgate på Tøyen

Gler seg over grønt lys for nytt forprosjekt for veksthus på Tøyen

Vil skape en følelse av ekte regnskog i nytt veksthus på Tøyen

 

 

 

 

Emneord: Veksthus på Tøyen, Universitetspolitikk Av Joachim Waade Nessemo
Publisert 7. nov. 2021 22:25 - Sist endra 7. nov. 2021 22:25
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere