13,8 millioner til Veksthuset på Tøyen

Kunnskapsdepartementet tildeler 13,8 millioner kroner for at Statsbygg og UiO skal fullføre forprosjektet for Veksthuset.

KLIMASONER: Veksthuset på Tøyen skal etter planen består av tre bobleformede bygg med ulike klimasoner. Eden Project i Cornwall (bildet) er en av inspirasjonskildene. Foto: UiO

I et tildelingsbrev fra desember som Uniforum har fått innsyn i, melder Kunnskapsdepartementet at forprosjekteringen av Veksthuset ved Naturhistorisk museum på Tøyen nå får 13,8 millioner utbetalt. Summen inngår i kostnadsrammen på 495 millioner for hele byggeprosjektet.

Samtidig forutsetter departementet at forprosjektet nå fullføres med midlene, står det å lese i brevet.

Direktør Tone Lindheim ved Naturhistorisk museum er fornøyd med at forprosjektet nå kan passere målstreken.

– Denne tildelingen er vi veldig glade for, nå går mye i riktig retning. Vi har allerede kommet langt på vei med forprosjektet, og håper nå å kunne ferdigstille i løpet av våren, sier Lindheim.

Maks en halv milliard

Veksthuset har hatt en mildt sagt kronglete vei til realisering. UiOs kamp for et moderne veksthus skal ha foregått siden 1930-tallet. I 2013, etter flere års arbeid og 40 tildelte millioner, ble et ferdig forprosjekt skrotet av daværende UiO-rektor Ole Petter Ottersen og daværende direktør ved Naturhistorisk museum, Arne Bjørlykke.

Oppdraget om dette nye forprosjektet kom i 2015. En viktig forutsetning i oppdraget er at resultatet, selve byggeprosjektet, skal kunne gjennomføres innenfor en kostnadsramme på 495 millioner.

I revidert nasjonalbudsjett for 2017 fikk prosjektet 4 millioner kroner øremerket til selve innholdet i byggene, og Lindheim opplyser at nye 6 millioner til å prosjektere innholdet venter i statsbudsjettet for 2018. Dermed kan planer for både bygg og innhold utarbeides samtidig.

      • Les også: Kommunen krever at UiO og Statsbygg betaler for miljøgate på Tøyen

Middelhavsklima på Tøyen

I fjor skrev Naturhistorisk museum selv om planene for Veksthusets utseende og innhold: Tre bobleformede bygg der publikum skal kunne vandre mellom ulike klimaer. Bygget med middelhavsklima skal også inneholde en kafé, inspirert av veksthuset Eden Project i Cornwall.

– I stedet for en dyr flybillett til sydligere strøk, skal man kunne ta en trikkebillett til Tøyen, beskriver Lindheim.

Veksthuset skal etter planen bygges på sirkustomten, som i dag ligger omkranset av Tøyenparken, Botanisk hage og Munchmuseet. Det er Stein Halvorsen Arkitekter som tegner byggene.

      • Les også: Ber UiO skynde seg i veksthussaken

Emneord: byggeprosjekter, Veksthus på Tøyen, Naturhistorisk museum Av Nils Martin Silvola
Publisert 5. jan. 2018 04:00 - Sist endra 5. jan. 2018 11:18
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere