Gjellestadskipet i Halden skal graves ut

For første gang på 100 år skal det graves ut et vikingskip i Norge. Det er klart etter at regjeringen har bevilget 15,6  millioner kroner til utgraving av Gjellestadskipet i Halden. 

Fire personer deltar i utforskingen av stedet der det ligger et vikingskip på Gjellestad i Halden,

NÅ SKAL DET GRAVES: UT:  Vikingskipet på Gjellestad skal graves ut. Nå kommer det penger. Fjorårssesongens utgraving på Viksletta i Halden har som målsetting å avdekke vikingskipets tilstand. Fra venstre: prosjektleder for Fylkeskonservatoren i Østfold fylkeskommune Sigrid Mannsåker Gundersen, prosjektleder for Kulturhistorisk museum Christian Løchsen Rødsrud, feltleder Anette Sand-Eriksen og utgravingsleder Camilla Cecilie Wenn. (Arkivfoto) 

Foto: Ola Sæther

Det bekrefter klima-og miljøvernminister Sveinung Rotevatn i en lekkasje fra revidert nasjonalbudsjett som legges fram i morgen.  – For første gang på 100 år skal vi nå grave ut et vikingskip. Vi er veldig spente på resultatet, sier klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn til NRK. Også i Viken fylkskommune som nå dekker Østfold der både Gjellestad og Halden ligger, er det stor begeistring for nyheten. – Det er gledelig at staten nå setter av penger til  Gjellestadskipet, som jo er i rask nedbrytning. Det haster å få tatt vare på denne unike delen av historien. Dette er ikke bare Østfold-, Viken- og Norgeshistorie, det er kulturarv av internasjonal betydning vi her skal forvalte, sier fylkesråd for kultur og mangfold i Viken fylkeskommune, Camilla Sørensen Eidsvold i en pressemelding som er lagt ut på nettsidene til fylkeskommunen. 

• Les i Uniforum: Skipsgrava frå Gjellestad i Halden kan vera over 1200 år gammal

Kulturhistorisk museum ved UiO har tidligere rådet til at det blir gjort en rask utgravning av skipet. Det same rådet har riksantikvar Hanna Geiran kommet med. Nå ser det ut til at regjeringen følger disse rådene og derfor bevilger 15,6 millioner kroner til å få i gang dette arbeidet. 

 

 

Av Martin Toft
Publisert 11. mai 2020 18:04 - Sist endra 11. mai 2020 19:47
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere