Ikke prioritert av Regjeringen: UiO frykter nasjonale ikoner vil kollapse

Vikingskipenes fravær i forslaget til statsbudsjett for 2019, skaper krisestemning på UiO. – Situasjonen er veldig dramatisk, sier KHM-direktør Håkon Glørstad.

DRAMATISK: –  Dette er ikke riktig tidspunkt å senke farten i prosessen med å bygge nytt museum og få på plass ny støtte til skipene. Vi har ingen tid å miste, sier museumsdirektør Håkon Glørstad.

Foto: Ola Sæther

Kort tid etter at forslaget til statsbudsjett for 2019 ble lagt fram i dag, var UiO ute med en dramatisk pressemelding:

– Se for deg et Norge uten vikingskipene på Bygdøy. Dette scenariet kan bli en realitet uten de nødvendige bevilgninger til et nytt vikingtidsmuseum, heter det.

BEKYMRET: – Situasjonen er veldig dramatisk, understreker direktør Håkon Glørstad på Kulturhistorisk museum.

– Ingen tid å miste

Vikingskipene trenger umiddelbar sikring, men prioriteres likevel ikke i statsbudsjettet for 2019, konstaterer UiO.

– Dette er krise?

– Situasjonen er veldig dramatisk. Vikingskipene har det ikke godt. På Gokstadskipet ser vi for eksempel synlige deformeringer i skroget. Så dette er ikke riktig tidspunkt å senke farten i prosessen med å bygge nytt museum og få på plass ny støtte til skipene. Vi har ingen tid å miste, sier museumsdirektør Håkon Glørstad ved Kulturhistorisk museum til Uniforum.

I pressemeldingen heter det at uten omfattende sikring vil skipene langsomt brytes ned og til slutt kollapse over dagens oppstøttinger. Overfor Uniforum framhever Glørstad at et slikt kollaps kan komme plutselig, som et jordskjelv.

– Det er ikke slik at vi får noe forvarsel, og kan planlegge, understreker han.

– De har holdt seg i tusen år?

– Ja, men slik de står nå, har de bare stått siden 20- og 30-tallet. Og at de har klart seg så lenge, er faktiske imponerende, sier museumsdirektøren.

– Høyst merkelig

I sommer sendte UiO et bekymringsbrev til statsråd Iselin Nybø for å orientere om alvoret i situasjonen. Det er ikke tatt til etterretning i forslaget til statsbudsjett.

– Dere er overrasket over ikke å bli hørt?

– Ja, vi er overrasket. Det er snakk om nasjonale ikoner. Og at regjeringen ikke prioriterer sikring av disse, er høyst merkelig, sier Glørstad.

Museumsdirektøren mener dessuten at avgjørelsen strider mot Jeløya-plattformen, som Regjeringen presenterte i januar.

– Der kom de med et løfte om å satse på museer i Norge. Da er det oppsiktsvekkende at Regjeringen velger å se bort fra opplysningene om at skipene står i fare for å ødelegges, og ikke tar ansvar for å sikre Norges mest ikoniske kulturarv for ettertiden, sier Glørstad i pressemeldingen.

I regjeringens forslag til langtidsplan for forskning og høyere utdanning nevnes Vikingtidsmuseet som ett av tre ferdig prosjekterte byggeprosjekter. Det fremgår likevel ikke når byggestart skal skje, beklager UiO i pressemeldingen.

 

 

Av Helene Lindqvist
Publisert 8. okt. 2018 11:50 - Sist endra 8. okt. 2018 12:06
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere