De står i frontlinjen mot koronaviruset på UiO

Renholder Kari Judin og husøkonom Vivetharan Vivekananthan på UiO står fremst i rekken i kampen mot koronaviruset. – Vi har alltid visst at vi gjør en viktig jobb. Nå ser alle andre det også, sier Kari Judin til Uniforum.  

En kvinne står med rengjøringsutstyr klar for å vaske i Ole-Johan Dals hus

BLIR SETT: – Nå kommer de få ansatte som er pålagt å være på universitetet bort til oss for å snakke med oss og kommer med hyggelige kommentarer til oss. Så nå blir vi sett, sier renholder Kari Judin. 

Foto: Ola Gamst Sæther

28 000 studenter og 6700 ansatte på Universitetet i Oslo har holdt seg hjemme siden universitetsbygningene ble stengt 12. mars for å hindre spredning av smitte fra koronaviruset. 800 ansatte må likevel være på jobb for å utføre helt nødvendig arbeid. Blant dem er renholderne i Eiendomsavdelingen på Universitetet i Oslo.  En av dem er Kari Judin (64) som til daglig vasker i Ole-Johan Dahls hus i Gaustadbekkdalen. 

– Tenker på smittefaren på vei til jobb

Før koronaepidemien var det viktig for renholderne å holde lokalene rene og sikre god hygiene i alle universitetsbygningene. Nå tenker de hele tiden på hvordan de skal holde koronasmitten i sjakk.

– Det begynner allerede når vi reiser til og fra jobb med offentlig kommunikasjon. Også da tenker jeg på smittefaren fra folk som sitter og hoster og nyser rundt meg, forteller Kari Judin til Uniforum.

Arbeidsdagen starter som tidligere med at hver renholder har ansvar for sitt faste område.

– Nå vasker hver renholder ned sitt område og spriter alle berøringsflater nøye og systematisk for å fjerne all smitte, beskriver hun. 

Kari Judin synes de har gode rutiner på dette og viser til at det ofte er store internasjonale konferanser med studenter og forskere fra hele verden i Ole-Johan Dals hus. 

– Koronakrisen er selvsagt en svært spesiell situasjon. Vi var på jobb også dagen etter at universitetsbygningene ble stengt. Første uken etterpå begynte vi å jobbe annenhver dag. Grunnen til det var at vi renholdere skulle ha minst mulig kontakt med hverandre for å unngå smitte, sier hun.

– Reddere for å smitte andre

Karin Judin er 64 år, men helt frisk og hun kvier seg ikke for å dra på jobb.

– Nei, jeg er reddere for å smitte andre enn å bli smittet selv. Og jeg har ingen sykdommer, understreker hun.   Koronaepidemien har ført til at hun og de andre renholderne møtes med langt mer respekt enn tidligere.

BESKYTTER MOT SMITTE: – Nå vasker hver renholder ned sitt område og spriter alle berøringsflater nøye og systematisk for å fjerne all smitte, beskriver Kari Judin. Her vasker hun en av dørene i Ole-Johan Dahls hus. (Foto: Ola Sæther)

– Vi har alltid visst at vi gjør en viktig jobb. Nå kommer de få ansatte som er pålagt å være på universitetet bort til oss for å snakke med oss og kommer med hyggelige kommentarer til oss. Så nå blir vi sett. Det er helt sikkert. Og de forteller oss også at de er svært takknemlige for jobben vi gjør, sier hun.

Kari Judin legger stor vekt på at både hun selv og de andre renholderne holder seg strengt til de reglene som de blir bedt om å følge for å unngå koronasmitte.

– Ingen av oss har fått noe som helst, bedyrer hun.

– Jeg savner det vanlige livet og kollegene mine

– Nå har alle bygningene til Universitetet i Oslo vært stengt i tre uker. Er det ikke på tide å åpne bygningene igjen?

– Det er viktig at bygningene ikke åpnes for tidlig. Jeg er redd for at smitten kan dukke opp igjen. Ingen vet hva som skjer og om folk blir immun. Jeg savner det vanlige livet og kollegene mine, men det må være slik for at det skal bli bedre enn det er nå, synes hun.

 I dag kan hun se kollegene sine på lang avstand, men de skal helst ikke være i samme rom.

– Det vil si at vi heller ikke kan ta en lunsj sammen på felleskjøkkenet vårt.  Derfor blir det ganske stusslig nå, innrømmer hun.

– Bruker renholder som er ekspert på smittevern

På Vestre Blindern har husøkonom Vivetharan Vivekananthan i Eiendomsavdelingen til Universitetet i Oslo det overordnete ansvaret for renholdet i alle bygningene. Det inkluderer også renholdet i  Feberpoliklinikk-korona  som er etablert i lokalene til SiO Helse i Kristian Ottosens hus.

FEBERKLINIKKEN: Renholdet på  Feberpoliklinikk-korona  på Blindern tar Royal Renhold seg av.  – De har en renholder som er ekspert på smittevern som tar seg av den jobben, forteller husøkonom Vivetharan Vivekananthan i Eiendomsavdelingen til UiO. (Foto: Ola Sæther)

– Den jobben har vi satt ut til selskapet Royal Renhold, og de har også en medarbeider som er ekspert på smittevern. Så han vasker fast den delen av bygningen som brukes av klinikken. Da tar han på seg fullt smittvernutstyr før han går inn i lokalene og desinfiserer og vasker alle lokalene, dørhåndtak og andre berøringspunkter før han er ferdig. Når han kommer ut igjen, tar han av seg smittevernutstyret, tar seg en dusj i kjelleretasjen, før han kan ta på seg vanlige klær igjen, forteller han. 

Vivekananthan peker på at dersom renholderen som er ekspert på smittevern skulle bli syk, har selskapet en annen ekspert som kan steppe inn.

– Begynte å vaske alle fellesarealer

Allerede dagen etter at statsminister Erna Solberg og regjeringen bestemte at alle universitetsbygningene skulle stenges for studenter og ansatte, innførte UiO ved Eiendomsavdelingen nye rutiner for renhold. 

– Da begynte vi å vaske alle fellesarealer, alle berøringspunkt som dørhåndtak og gelendrer og sprayet dem godt med desinfeksjonsmiddel. Da utførte vi også en grundig vask av alle kontorene og satte opp en lapp som det stod “koronafritt” på etterpå, forteller Vivetharan Vivekananthan.  

– Det viktigste nå er at smitten ikke sprer seg

Men PC-ene får de ansatte ansvaret for å vaske selv når de er tilbake på kontorene sine.

– Vi har derimot vasket alle PC-ene på de felles PC-stuene for studentene. Og akkurat nå er vi i gang med det vi kaller for periodevasking. Det vil si vask og rens av møbler, voksbehandling av gulv og vask av innvendige glassdører. Samtidig vasker vi grundig på fellesarealer som rundt hovedinnganger og heiser der de som er på jobb fortsatt går ut og inn. Det viktigste nå er at smitten ikke sprer seg, sier han. 

Husøkonomen er stolt over medarbeiderne sine. – 70 prosent av dem er faglærte, forteller han.

– Hele verden ser hvor viktig jobben til renholderne er

Husøkonom Vivetharan Vivekananthan er også sjefen til renholdslederen fra UiO som leder renholderne som jobber i bygningene til SV og HF på Blindern. Renholdslederen fra Royal Renhold leder renholdere på resten av Vestre Blindern med daglig renhold. De har satt opp klare regler for hvordan renholderne skal forholde seg til hverandre.

– Nå må de holde en avstand på over en meter og derfor i stor grad jobbe alene. Ingen har fått koronasmitte, slår han fast.

Også Vivetharan Vivekananthan har lagt merke til at renholderne har fått en helt annen status etter at koronaepidemien brøt ut.

– Ikke bare i Norge, men over hele verden kommer det nå fram hvor viktig jobb renholderne gjør.

 

Emneord: Koronavirus, Arbeidsforhold Av Margrethe Gustavsen og Martin Toft
Publisert 3. apr. 2020 11:58 - Sist endra 3. apr. 2020 15:25
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere