UiO oppfordrer undervisere til å bruke universitetets digitale verktøy

Fra i dag er de digitale hjelpesidene og helpdesken tilgjengelige for undervisere og studenter, for å digitalisere undervisningen på hele UiO.

NY DIGITAL HVERDAG: Slik kan et seminar på UiO se ut framover. Her fra et møte i beredskapsledelsen på UiO, med det digitale verktøyet Zoom.

Foto: UiO

På koronasiden til UiO, lenket fra forsiden, er det nå lansert en digital hjelpeside som skal sørge for at studentene fortsatt skal få undervisning ved hjelp av digitale hjelpemidler, så lenge universitetet er stengt.

Les mer på UiOs nettsider: Digital undervisning ved UiO

På siden er det både forklaringer om hvordan man bruker programvaren, og pedagogiske tips, for å sørge for at den digitale undervisningen skal bli best mulig. Helpdesken, med personlig veiledning, er åpen både lørdag og søndag, og alle hverdager framover. Der kan man få både teknisk og pedagogisk veiledning.

Ønsker at alle bruker de samme tjenestene

Det digitale løftet er ledet av dekan Morten Dæhlen på Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet og dekan Sten Ludvigsen på Det utdanningsvitenskapelige fakultet. Det har også vært stor involvering fra mange fagmiljøer. 

De to dekanene oppfordrer alle til å ta i bruk de verktøyene som er listet opp på siden, selv om det er mange alternativer der ute, for at universitetet skal ha mulighet til å ha support på tjenesten.

– Vi har laget en kravspesifikasjon til USIT, og mener vi har fått alt vi trenger for å gjennomføre digital undervisning. Dette er en utrolig stor operasjon å koordinere, så vi har dessverre bare kapasitet til å gi support på det verktøyet vi har valgt. Derfor håper vi at alle undervisere tar i bruk de verktøyene, sier Dæhlen. 

Til forelesninger brukes verktøyet Forelesningsopptak for å ta opp forelesning, som studentene kan se når de blir publisert. Slike videoer krever lite av studentenes bredbånd, og egner seg derfor godt til store forelesninger.  

Til veiledning og mindre seminarer anbefaler UiO møteverktøyet Zoom, som er møteutstyr som sender direkte, og tillater dialog mellom studenter og underviser.

Gigantisk fellesløft

Å få på plass denne store omleggingen av undervisningen krever mye av mange. Det er derfor viktig for de to dekanene og koordinatorene å understreke at arbeidet hittil har vært en laginnsats, med store bidrag fra ulike miljøer på universitetet.

– Vi vil først og fremst takke alle bidragsytere over hele Universitetet i Oslo for innsatsen. Vi vil gjerne fremheve USIT, medarbeidere fra lokale IT-grupper og administrasjoner, kommunikasjonsmedarbeidere på alle nivåer, samt lærere og enheter med sterke kunnskaper om digital undervisning for alle bidragene, sier de. 

Ludvigsen og Dæhlen forventer at det kommer mange ulike tilbakemeldinger på den nye undervisningsformen framover. Det håper de å kunne lære av, og bruke til å forbedre tjenestene.

– Når all undervisning nå settes igang kommer alle involverte til å få mange nye erfaringer og utvikle ny kunnskap om digital undervisning og læring. Det blir spennende å følge med på, sier Ludvigsen.

Vil etter hvert tillate bruk av noen auditorier til opptak

Ikke alle steder egner seg like godt som filmstudio, og ikke alle har godt nok utstyr. Det vil derfor bli åpent for å bruke noen auditorier på campus til å spille inn forelesninger. Det vil imidlertid måtte bli en koordinert prosess, så ikke pågangen blir for stor.

– Vi antar det blir gitt godkjenning for begrenset bruk av spesifikke auditorier med avansert utstyr. Her vil de fakulteter det er aktuelt for, lage en logistikk der vi vi angi en faglig prioritering. Alle kan ikke komme på likt - vi må lage gode køordninger. Slik produksjon kan være i gang tidligst i neste uke, fordi dette krever en nøye planlegging, sier Ludvigsen. 

Av Margrethe Gustavsen
Publisert 20. mars 2020 08:00 - Sist endra 20. mars 2020 08:24
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere