Åpen for open access

Geologiprofessor Henrik Svensen ved forskningssenteret Senter for Jordens utvikling og dynamikk har aldri publisert i et open access-tidsskrift, men han er åpen for å prøve. – Det viktigste er å finne rett tidsskrift til rett artikkel, mener han.

 

ØNSKER i UTGANGSPUNKTET AT ALT SKAL VÆRE TILGJENGELIG: – At jeg ikke har søkt om penger til publisering i et open access-tidsskrift, handler litt om sløvhet, innrømmer Henrik Svensen.

– Vi vil fortsette å publisere i de tradisjonelle tidsskriftene, fortalte geologiforsker Henrik Svensen til Uniforum i 2004. Da hadde han og kollega Sverre Planke ved Senter for Jordens utvikling og dynamikk, et av UiOs sentre for fremragende forskning, fått en artikkel på trykk i det prestisjefylte tidsskriftet Nature.

– Jeg har sjekket tidsskriftene i open access innen geologi, og det er nok en stund til de kan konkurrere med det som vi har tilgang til via biblioteksidene ved UiO, uttalte Svensen den gang.

Mer enn ti år senere har geologiprofessoren fortsatt ikke publisert i et åpent tidsskrift. Akkurat nå er han i ferd med å publisere en artikkel i geologitidsskriftet Palaeogeography, Palaeoclimatology, Palaeoecology (Palaeo).

Ikke opptatt av prestisje

Svensen beskriver Palaeo som et anerkjent tidsskrift som prestisjemessig ligger noen hakk under tidsskriftene Nature, Science og PNAS-tidsskriftet til det amerikanske vitenskapsakademiet.

– Det er fortsatt de tradisjonelle tidsskriftene som gir mest prestisje, sier han, men utelukker ikke at han i framtiden vil komme til å publisere i et av de åpne tidsskriftene.

At han ikke har søkt om penger til slik publisering, handler litt om sløvhet, innrømmer han.

– Jeg er ikke opptatt av prestisje, og jeg ønsker i utgangspunktet at alt skal være tilgjengelig, sier han, og røper at hanlegger fagartikler ut på sin egen nettside. Han kaller det sin form for piratvirksomhet. ­

Ikke alt egner seg for Nature

Spørsmålet om hvor forskning skal publiseres handler også om innholdet i forskningen, mener han.

– Det viktigste er å finne rett tidsskrift til rett artikkel. Ikke alt vi holder på med egner seg for Nature eller Science, sier han og viser til at disse tidsskriftene i hovedsak publiserer såkalt banebrytende forskning. Også forskning som har en mer begrenset interesse, eller som ikke faller inn under kategorien banebrytende, kan være viktig.

– Finnes det i dag gode, åpne tidsskrifter innenfor ditt felt?

– Jeg kjenner ikke til noen her og nå, men jeg vet at både European Geophysical Assosiation og American Geophysical Association har open access-tidsskrifter.

Problemet i dag er kanskje at det publiseres for mye, snarere enn for lite

Siteres sjelden

Mange har rettet søkelyset mot den store underskogen av useriøse open access-tidsskrifter som er dukket opp de senere årene. Også Henrik Svensen ser at dette kan være et problem. De siste årene har han fått opptil flere e-poster hver dag med tilbud om å være redaktør eller publisere i nye tidsskrifter.

Geologiprofessoren er også usikker på om mer publisering nødvendigvis er et gode.

– Vi utsettes for et sterkt press om å publisere, men det meste som gis ut, blir lite brukt. De fleste artikler siteres bare en eller to ganger i året. Problemet i dag er kanskje at det publiseres for mye, snarere enn for lite.

Les også:

Universitetets holdning til open access er naiv

UiO-forskere har brukt flere millioner på verdiløs publisering

Lurt av tidsskriftet Public Service Review

Liksom-forskning godtatt av 157 tidsskrifter

188 tidsskrifter "nullet"

Ber fleire forskarar publisera i opne kanalar

Forskingsrådet vil øyremerkja pengar til publisering i opne kanalar

Av Grethe Tidemann
Publisert 5. nov. 2015 12:00 - Sist endra 5. nov. 2015 13:39
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere