Kjemiformidling på fire minutter

Det skal være forståelig, visuelt, spennende og ikke minst underholdende, og viktigst av alt; det skal ikke ta mer enn fire minutter.

VINNEREN: Hedda Johannesen vant førsteplassen med sin forelesning om en ny type kreftbehandling.

Kjemisk institutt arrangerer Kjemi Grand Prix for andre gang. Ti studenter skal presentere sin forskning. 250 elever og lærere har fått utdelt hvert sitt mentometer, et såkalt response card, og skal gi kjemistudentene poeng på en skala fra en til seks.

Petter Berven og Olav Olin går i andre klasse på Nesbru videregående skole, og har aldri vært med på noe lignende før.

– Jeg er veldig spent på hvor mye de klarer å få sagt på bare fire minutter, røper Petter.

DOMMERNE: Elever og lærere fra Nesbru, Nydalen, Fyrstikkalléen og Asker videregående kåret vinnerne av Kjemi Grand Prix 2013. På første rad fra høyre Petter Berven og Olav Olin med tommelen opp.

Vår tids utfordringer

– Det er ikke noen vits i å drive med forskning hvis man ikke kan fortelle verden hva man har gjort, erklærer konferansier for konkurransen, kjemiprofessor Carl Henrik Gørbitz.

Førstemann ut er Amund Rud, som tar master i materialer, energi og nanoteknologi. Målet til Amund er å lage tredimensjonale batterier som skal gi mer energi, samtidig som de tar mindre plass. ­

Han snakker om litiumbatterier som er så små at tykkelsen ikke tilsvarer mer enn en hundredel av et hundredels hårstrå.

Neste deltaker, Andreas Lislerud Smebye, er opptatt av klimaendringer og matmangel. Hvordan kan vi bruke mais til å redusere klimautslippene, samtidig som vi skaffer verden mer mat? Oppskriften er tilsynelatende enkel. Maisen vokser seg stor ved å fange CO₂. Når kolbene er høstet, kan du fange opp karbondiosidet ved å tenne på avfallet og lage biokull, som ikke skal brennes, men graves ned i jorda.

Det er nemlig slik at mye plantegjødsel vaskes bort av regnet. Blander du derimot litt biokull i jorda, vil kullet holde igjen noe av gjødsla.

Ny kreftbehandling

Hedda Johannesen forsker på et protein som dreper kreftceller. Proteinet er allerede i bruk i Argentina og Chile, men i Norge ønsker vi mer kunnskap for å være sikre på at dette er en god metode. På sikt håper hun metoden kan erstatte ubehagelig strålebehandling.

Hvorfor man ikke har lyktes i å bli kvitt de giftige algene i Vansjø i Østfold, til tross for alle millionene som er spyttet inn for å løse problemet, og negative konsekvenser ved å fange CO₂ er andre temaer det snakkes høyt og tydelig om, mens bilder og film ruller på skjermen og et og annet eksperiment syder og putrer i bakgrunnen.

De ti deltakerne har fått god hjelp av en teaterinstruktør til å finslipe presentasjonene sine, og har trent iherdig i hele høst.

FOTOBEVIS: Andreas Lislerud Smebye illustrerte forskningen sin med et fotografi av to rader med kraftige maisplanter i jord med biokull, og en rad pjuskete planter i jord uten biokull. Foto: Gjisbert Breedveld

Imponerte

Den som til slutt går av med seieren er Hedda Johannesen, mens Andreas Lislerud Smebye og Øyvind Langgård stikker av med andre- og tredjeplassen.

Langgård forsker på proteinet Lever X Receptor (LXR), som finnes overalt i kroppen, og som blant annet er årsak til livsstilsykdommer som diabetes, fedme og hjerte- og karsykdommer.

De to skoleelevene fra Nesbru holdt begge en knapp på Hedda, men synes alle deltakerne var flinke.

– Vi er imponerte over hvor godt de forklarte og hvor mye informasjon de fikk formidlet på så kort tid.

 

 

 

 

 

Av Grethe Tidemann
Publisert 10. des. 2013 15:52 - Sist endret 11. des. 2013 10:20

Finnes vinnerpresentasjonen på video, tro?

ragnarli@uio.no - 11. des. 2013 00:16
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere