TILBAKEBLIKK: Sjakkturnering i Studentersamfundet

Konsentrerte menn sitter bøyd over sjakkbrett i festlokalet til Det Norske Studentersamfund. Ikke alvorlige studenter, men deltakere i en nordisk turnering i sjakk som ble holdt i Kristiania 10.–22. august 1923.

Foto: (MUV_39520)

Etter en omfattende innsamlingsaksjon kunne Det Norske Studentersamfund (DNS) flytte inn i egen bygning i Universitetsgata 26. i 1860. Året etter sto festsalen ferdig, og utleie av lokalene var i alle år en kjærkommen inntekt. DNS selv brukte primært festsalen til lørdagsmøter og festmøter. Og Studentersamfundets teater hadde selvsagt sine oppsetninger der. Dette var hjemmescenen til Den Norske Studentersangforening og Studentorkestert, så vi kan kanskje regne med at de hadde øvelsene sine her.

Dette er et sjeldent godt foto av interiøret. Bystene på veggen forestiller (fra venstre) A. M. Schweigaard, Chr. Hansteen, Bjørnstjerne Bjørnson, Andreas Munch og Henrik Wergeland. Relieffmedaljongene er to av ni muser som DNS fikk i gave fra kunstneren selv, Brynjulv Bergslien, i 1880. Talerstolen er godt integrert med scenen, men kunne flyttes når scenen var i bruk. Lysekronene i taket var bygd for gass. Stolene er de samme som universitetet hadde i Gamle festsal. Lokalet ble etter hvert for trangt. I 1918 ble det solgt for å finansiere et nytt studenthus, men det skulle ta mange år før dette ble realisert med Chateau Neuf.

Av Anne Vaalund Museum for universitets- og vitenskapshistorie
Publisert 25. apr. 2013 15:15 - Sist endret 25. apr. 2013 15:26
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere