Halvparten av utenlandske doktorkandidater blir igjen i Norge

75 prosent av de utenlandske ph.d.-kandidatene ønsker å bli i Norge etter utdanningen. Halvparten av dem blir værende, viser nye tall som tidsskriftet Forskerforum presenterer i dag.

Halvparten av de utenlandske doktorgradskandidatene blir igjen i Norge etter avsluttet doktorgradsutdanning. Det kommer fram i helt nye tall fra analysefirmaet Damvad, som Forskerforum har fått tilgang til.

238 nye ph.d-statsborgere

Av totalt 2 003 internasjonale ph.d.-stipendiater som er ferdige med utdanningen i perioden 1991–2011, har 1053 utvandret fra Norge. Altså har halvparten blitt igjen, og av disse er 238 blitt nye norske statsborgere, opplyser Damvad.

Det er også gjennomført en spørreundersøkelse blant 195 tidligere og 551 nåværende doktorgradsstipendiater ved Universitetet i Oslo, NTNU, Universitetet i Tromsø, Universitetet i Bergen og Universitet for miljø og biovitenskap. Alle som svarte på undersøkelsen, tok doktorgrad i perioden 2007-2012, og har enten funnet jobb i Norge, reist ut av Norge eller studerer fortsatt i Norge.

– Den største grunnen til at de velger å ta en doktorgrad i Norge er den gode finansieringen, og fordi Norge er et stabilt og godt land å bo i, sier Torben Bundgaard Vad, direktør i analysefirmaet Damvad. Firmaet har gjort studien på oppdrag fra NHO, Abelia, Akademikerne, Tekna, Forskingsrådet og Senter for internasjonalisering av utdanning (SIU).

Emneord: Forskningspolitikk, Rekruttering, Internasjonalisering
Publisert 4. mars 2013 12:18 - Sist endret 4. mars 2013 12:43
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere