Studenten som vil bli rektor: – Hvis noen synes det er latterlig, får det stå for deres regning

– Jeg kan like mye om høyere utdanning som Ole Petter Ottersen, sier masterstudenten Torkil Vederhus som vil utfordre UiOs sittende rektor.

TROR IKKE PÅ SEIER: – Jeg er ikke naiv. Jeg vet at studentenes stemme bare teller 25 prosent, og at det er forholdsvis urealistisk at jeg vinner, medgir den mulige rektorkandidaten, Torkil Vederhus.

 

Foto: Ola Sæther

I april skal UiOs studenter og ansatte velge ny rektor. Sittende rektor Ole Petter Ottersen har allerede annonsert at han stiller, og det har vært spekulert i om andre med rektorambisjoner av den grunn heller ville vente minst fire år.

Men de som trodde det, tok feil. I dag lanserte studentpolitiker og masterstudent i bioinformatikk Torkil Vederhus (23) sitt kandidatur gjennom Universitas.

– Det første jeg tenkte da jeg hørte dette, var at du dummer deg ut?

– Jeg dummer meg ikke ut. Morsomt spørsmål. Jeg er en god kandidat, og det er viktig å belyse utdanningssakene bedre, sier Vederhus, som har undervisning og utdanning som kjernesaker.

Kan like mye som Ottersen

– Hvor lenge har du gått med disse planene?

– Jeg forhørte meg med studenttillitsvalgte i høst, om de mente det ville være negativt med en student som rektor. Det var det ingen som syntes. Og hvis noen synes det er latterlig, får det stå for deres regning.

Rektorvalg på UiO, perioden 2013–2017

* Ole Petter Ottersens rektorperiode går ut sommeren 2013.

* Frist for å komme med forslag: 15. februar kl. 12.00
* Valgstart: Torsdag 4. april kl. 12.00
* Valgslutt: Torsdag 18. april kl. 12.00

* Foreløpig er det ikke levert noen gyldige forslag på kandidater, men både nåværende rektor Ole Petter Ottersen og studenten Torkil Vederhus har annonsert offentlig at de kommer til å stille.

– Jeg kan like mye om høyere utdanning som Ottersen, fortsetter Vederhus, som tidligere blant annet har representert studentene i Universitetsstyret.

Før det ble kjent at Vederhus vil stille til valg, snakket Uniforum med flere professorer på UiO, som verken trodde at det kom til å melde seg andre kandidater enn Ottersen, eller syntes at det gjorde noe.

SV-dekan Fanny Duckert uttrykte seg slik:

– Vi har for øyeblikket en rektor som representerer oss strålende utad og som folk er fornøyd med. Med en så høy grad av tilfredshet er det ikke noe stort behov for et regimeskifte.

Ingen symbolsk mistillit

Heller ikke universitetsstyremedlem Dag O. Hessen så det som problematisk om Ottersen fikk en ny periode uten konkurranse. Og han konkluderte samtidig med at jobben Ottersen gjør, er så god, at han har bidratt til å øke rektorembetets status i hele sektoren.

Vederhus sier seg enig: – Men hvis man ser på rektorer rundt om i Norge, så skulle det ikke så mye til. De er ikke spesielt dyktige til å sette dagsorden og vise hva universitetene driver med, synes han.

En annen antakelse Hessen kom med, var at om noen skulle gå til det skrittet å stille mot Ottersen, måtte det være for å markere en symbolsk mistillit. Der har han ikke Vederhus med seg:

– Det er et valg, og jeg stiller som kandidat, poengterer han.

Ikke formelt foreslått

Vederhus håper at alle som er enige i plattformen hans, vil stemme på ham. Men han antar at studenter vil ha lettest for å gi ham stemmer.

– På samme måte som det blir lettere for en professor å stemme på en professor, forklarer han.

– Men jeg er ikke naiv. Jeg vet at studentenes stemme bare teller 25 prosent, og at det er forholdsvis urealistisk at jeg vinner. Men jeg vil vise at vi står ved et veivalg.

– Så kandidaturet ditt er altså en slags markering, eller et pr-stunt, noe du sa til Universitas at det ikke var?

– Nei, jeg stiller til valg. Jeg har sett Ottersens forrige plattform og mener min er bedre. Skulle hans nye plattform være endret, vil han kanskje ha blitt påvirket av meg.

Fremdeles er verken Ottersen eller Vederhus formelt foreslått for Det sentrale valgstyret. Vederhus regner med at forslaget på ham og prorektorkandiat, stipendiat Sunniva Rose (29) og viserektorkandidat, overingeniør Tobias V. Langhoff (25) blir levert senere denne uken.

– Utdanning er nedprioritert

Nå ser han fram til rektordebattene det snart er duket for.

– Jeg er glad for å få satt viktige spørsmål om utdanningskvalitet på agendaen. De er sterkt nedprioritert i dag, sier studenten, og viser til det svært lave antallet undervisningstimer på statsvitenskap.

– Mener du at vitenskapelige ansatte skal bruke mindre tid på forskning og mer tid på undervisning?

– Jeg kjenner mange professorer som er enige med meg i at undervisning må prioriteres høyere, sier Vederhus.

– Rykte er ikke viktig

Hva synes du om UiOs ambisjoner om å bli et ledende, internasjonalt forskningsuniversitet?

– Hvorfor har man et mål om det? Målet burde heller vært å bli et ledende, internasjonalt universitet.

– Tenker du noe på om det eventuelt kan ødelegge for UiOs rykte om en student blir rektor?

– Rykte er ikke viktig. Målet må være at universitetet holder en høy kvalitet. Og det har vi gode forutsetninger for å oppnå: Finansieringen er god sammenlignet med mange andre land, vi har gode forskere, og landets beste ungdom ønsker å studere her.

Bare positive tilbakemeldinger

Tilbakemeldingene studenten har fått til nå, har vært utelukkende positive.

– Jeg har fått utrolig mye støtte på nett. I dag tidlig hadde jeg 200 «likes» på Facebook, sier Vederhus fornøyd.

 

 

 


 

Emneord: Rektorvalget 2013 Av Helene Lindqvist
Publisert 23. jan. 2013 13:11 - Sist endret 20. mars 2013 10:23

"– Jeg har fått utrolig mye støtte på nett. I dag tidlig hadde jeg 200 «likes» på Facebook, sier Vederhus fornøyd."

Hvor mange «likes» har Ottersen?

 

Chloe Beate Steen - 23. jan. 2013 18:59
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere