Ingen motkandidater i sikte

– Nei, sier Trygve Wyller. – Hahaha! nei, ler Trine Syvertsen. – Jeg har det strålende der jeg er, sier Fanny Duckert. Ingen av de fem Uniforum har snakket med, planlegger noen rektorvalgkamp til våren.  

IKKE AKTUELT?: – Jeg har ikke overveid det. Det har ikke syntes aktuelt fordi jeg regner med at Ole Petter Ottersen vil ta en periode til, svarer jusdekan Hans Petter Graver på spørsmål om han planlegger å stille til rektorvalg til våren.

Foto: Ola Sæther

Det er fremdeles litt tidlig. Men innen om lag fem måneder må de som ønsker seg rektorembetet for perioden 2013–2017, foreslås for valgstyret. Finnes de? Uniforum tok en ringerunde til noen mulige kandidater før det var kjent at Ole Petter Ottersen stiller til gjenvalg.

– Man stiller én gang

I 2009 var det to kandidater i rektorvalget. Ole Petter Ottersen og teologidekan Trygve Wyller. Wyller endte opp med 35 prosent av stemmene, og tapte.

– Det er snart tid for nytt rektorvalg. Har du planer om å stille?

– Nei, svarer dekanen uten betenkningstid. – Dels på grunn av at jeg nærmer meg en alder der det ikke er aktuelt. Og dels fordi man på noe slikt som dette, stiller én gang, utdyper han.

– Er det noen andre du tror vil stille?

Rektorvalg ved UiO

* Ole Petter Ottersens rektorperiode går ut sommeren 2013.
* Forslagsfrist for kandidater til perioden 2013–2017 vil være i midten av februar 2013.
* Valget gjennomføres elektronisk i april 2013.
* Dersom det kun fremmes én kandidat og prorektorkandidat anses disse som valgt dersom minst halvparten av Universitetsstyrets medlemmer stemmer for dette.

Kilde: OPA

– Før jeg kan si noe om det, må jeg se om nåværende rektor stiller på nytt.

Håper du han gjør det?

– Jeg synes i alle fall at Ottersen gjør en god jobb i dag.

Håper på Ottersen

SV-dekan Fanny Duckert er en annen tidligere, tapende rektorkandidat. I 2005 ble hun nummer tre av fem i valget Geir Ellingsrud vant.

– Det er snart rektorvalg. Har du noen planer om å stille?

– Nei. Absolutt ikke.

– Hvorfor ikke?

– Jeg har det strålende der jeg er, som fersk dekan. Nå ser jeg fram til å være dekan i den nye rektorens ledelsesteam.

Vil du spekulere i hvilke som kan komme til å stille?

– Jeg tror og håper at nåværende rektor stiller. Utover det har jeg ingen tanker.

– Kanskje Wyller?    

Professor i molekylærbiologi Kristian Gundersen er 1. vararepresentant for de faste, vitenskapelige ansatte i Universitetsstyret. I likhet med Duckert forsøkte også Gundersen seg i rektorvalget i 2005. Denne gangen har han derimot ingen planer om å stille.

– Kan planene endres?

– Det vet jeg ikke.

– Har du noen tanker om hvilke andre som kan komme til å stille?

– Jeg vil tro at de fleste avventer til de ser om Ottersen stiller. Sjansen til å bli gjenvalgt er alltid stor, og dersom Ottersen stiller til gjenvalg, tror jeg ikke det melder seg noen andre kandidater. I så fall måtte det være som en protest mot Ottersens politikk, men jeg kjenner ikke til at det organiseres noen slik opposisjon.

– Jeg tror du er for tidlig ute, fortsetter professoren. – Situasjonen blir så ulik avhengig av om Ottersen stiller eller ei. Men historisk sett er det vel dekaner og sittende styremedlemmer som har stilt til valg. Kanskje Trygve Wyller stiller? Han var jo interessert sist.

– Hyggelig å bli pekt på

Flere Uniforum har vært i kontakt med, har foreslått HF-dekan Trine Syvertsen som mulig, ny rektor. I 2005 var hun prorektorkandidat sammen med rektorkandidat Stein Evensen.

– Har du noen konkrete planer om å stille til valg?

– Hahaha! Nei, det har jeg ikke, ler hun, og ber om å få formulere svaret på e-post.

– Det er hyggelig å bli pekt på, men jeg har ingen planer om å stille til valg. De fleste på UiO vil nok avvente sittende rektors beslutning. Dersom Ole Petter Ottersen stiller til valg med et godt team, tror jeg ikke han vil få noen motkandidat, skriver HF-dekanen senere.

– Har ikke overveid det

Et annet navn som gjerne dukker opp i spekulasjoner omkring rektorvalget, er Hans Petter Graver. Jusdekanen er for tiden på et ettårig forskningsopphold ved universitetet i Heidelberg, hvor han skal være fram til sommeren 2013. Å drive valgkamp til våren har han egentlig ikke tenkt på.

– Jeg har ikke overveid det. Det har ikke syntes aktuelt fordi jeg regner med at Ole Petter Ottersen vil ta en periode til, sier Graver, og beskriver Ottersen som en «utmerket rektor».

Om han er klar for oppgaven å etterfølge Ottersen når det måtte bli aktuelt, har dekanen fremdeles ikke rukket å reflektere over.

– Du utelukker altså ikke at du kommer til å stille en gang i framtiden?

– Det ville selvsagt være en kjempeutfordring å være rektor ved landets største universitet og slik få muligheten til å prege høyere utdanning og forskning. Men neste korsvei ligger langt framme i tid, så det er fremdeles for tidlig å si.
 

 

Emneord: Rektorvalget 2013 Av Helene Lindqvist
Publisert 12. sep. 2012 12:12 - Sist endret 20. mars 2013 10:23
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere