Museumsdirektøren tror vikingskipene blir værende på Bygdøy

– Vikingskipene kommer til å bli stående på Bygdøy i Oslo, sier direktør for Kulturhistorisk museum, Rane Willerslev til nrk.

KAN PULVERISERES: -Gjenstandene som de står i dag, kan når som helst falle fra hverandre og pulveriseres, sier direktør Rane Willerslev ved Kulturhistorisk museum. Han tror vikingskipene nå blir værende i Vikingskipshuset på Bygdøy. (Arkivfoto)

Foto: Ola Sæther

En internasjonal ekspertgruppe skal etter det NRK erfarer nå være ferdig med sitt arbeid. Rapporten deres kan gi svar på om nasjonalklenodiene deres kan flyttes i det hele tatt.

– Men uansett utfall, det haster med å få bedret forholdene for gjenstandene, sier Rane Villerslev, direktør for Kulturhistorisk museum ved Universitetet i Oslo.

– Gjenstandene som de står i dag, kan når som helst falle fra hverandre og pulveriseres. Det er så galt det står til, sier Willerslev til Kulturnytt i NRK.

– Nasjonal krise

– Vi snakker om en nasjonal krise. Jeg vil bruke de ordene, for man må forstå, og politikerne må forstå, at hvis man ikke gjør noe meget raskt, så vil disse gjenstandene smuldre opp, mener museumsdirektøren.  Det har lenge blitt arbeidet for at skipene og gjenstandene må bli flyttet til et nytt museum i Bjørvika. Spørsmålet er om en flytting kan ødelegge både vikingskipene, vogna fra 800-tallet og de andre gjenstandene. En internasjonal ekspertgruppe har arbeidet med saken i over ett år, og trolig en gang før mai, vil  de  ha et svar klart.

Håper rapporten blir den endelige

UiO-rektor Ole Petter Ottersen håper at dette blir det siste kapittelet i sagaen om hvor vikingskipene og de andre gjenstandene skal holde til.

– Vi tror vel og håper på at denne rapporten blir den endelige. Tidligere har Universitetet i Oslo hatt som mål å få skipene flyttet, men gikk i fjor høst bort fra at dette skulle være det eneste alternativet.


– Hvis det er slik at risikoen ved å flytte skip og gjenstander er veldig høy, så må vi ta konsekvensene av det, og da må skip og gjenstander naturlig nok bli værende på Bygdøy, sier Ottersen til NRK.

Emneord: Kulturhistorisk museum, Vikingskipshuset, Museene
Publisert 11. apr. 2012 11:52 - Sist endret 3. mai 2012 13:14
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere