– Partikkelknuseren innfridde håpet

Verdens største partikkelfysikkeksperiment ble en stor suksess, mener CERN-forskerne. – Det var en vakker begivenhet. Strålene krasjet helt perfekt, sier en representant fra CERN i den direkte fjernsynsoverføringen

STRÅLEKOLLISJON: Bildet viser hva som skjedde da de to strålene kolliderte i Large Hadron Collider hos CERN i Sveits i dag.

Foto: CERN, Geneva

To minutter før klokka slo ett i dag, kolliderte de to strålene i Large Hadron Collider 100 meter under bakken på grensen mellom Sveits og Frankrike.

Partikkelfysiker Bjørn Samset ved UiO, som arbeider ved CERNs Atlas-eksperiment, er overlykkelig og sier veien mot ny fysikk står åpen, etter tjue år med planlegging, bygging, uhell og tilbakeslag.

– Kollisjonene viser at alt nå fungerer. Det føles utrolig deilig. Dette er bildene vi skal studere i fem, ti år framover. Nå kan vi bli fysikere igjen, sier Samset til Dagbladet.

– Fantastisk øyeblikk for vitenskapen

– Dette er et fantastisk øyeblikk for vitenskapen. Nå har vi en lang vei foran oss med nye oppdagelser, sier CERN-direktør og professor Rolf-Dieter Heuer.

Dagens energinivå, 7 teraelektronvolt (TeV), er 3,5 ganger høyere enn forskere har greid før.

Higgs-boson

I vrakrestene etter de voldsomme krasjene kan forskerne finne helt nye partikler, som til syvende og sist risikerer å omskrive fysikken vi kjenner i dag. En av de partiklene forskerne er på jakt etter er det myteomspente Higgs-boson. Etter mange milliarder ganger med kollisjoner, kan de bevise eller motbevise at Higgs-boson finnes. Higgs-boson er en viktig del av Standardmodellen innenfor fysikken.

I Uniforum fra 2. november 2004 forklarer en av CERNs fremste teoretikere, professor John Ellis Higgs-boson på denne måten.

– Klarer vi å påvise at det fins en Higgs partikkel i eksperimentene med den nye kollisjonsmaskinen, vil fysikken sin Standardmodell være fullkommen. Higgs-mekanismen handler altså om masse. Alt rom er fylt med et Higgs-felt, og ved å bevege seg i samsvar med dette feltet vil partiklene trekke til seg massen sin. I Higgs-feltet vil det altså finnes minst en ny partikkel, Higgs-bosonet, forklarte Ellis til Uniforum.

Startet for ti dager siden

For ti dager siden startet to protonstråler å gå rundt en 27 kilometer lang tunnel i hver sin retning 100 meter under bakken. I høy fart ble i dag kraftige magneter brukt for å tvinge dem til å møtes i et krasj.

De bittesmå partiklene kolliderte med hverandre med 3,5 ganger mer energi enn det som noensinne tidligere er utprøvd, skriver nrk.no

Det skjedde noen minutter på overtid, og partikkelakseleratoren gjennomføre dermed de første vellykkede forsøkene på å kollidere protoner ved rekordenergien 7 TeV, eller om lag en mikrojoule.

LHC har som mål å gi oss en bedre forståelse av de minste byggestenene i naturen, elementærpartiklene.

Se opptak av CERNs fjernsynssending.

 

Emneord: Naturfag, Forskningssamarbeid, Fysikk Av Martin Toft
Publisert 30. mars 2010 16:40 - Sist endret 31. mars 2010 09:55
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere