StatoilHydro gir 20 millioner til UiO

StatoilHydro bidrar med 20 millioner kroner i forskningsstøtte til Universitetet i Oslo de neste fem årene. Pengene skal finansiere beregningsorientert tilnærming i realfagene. Avtalen ble underskrevet tidligere i sommer.

GLADE PARTNERE: Trond Austrheim fra StatoilHydro og avtroppenede rektor ved UiO, Geir Ellingsrud er godt fornøyde med den nye Akademia-avtalen.

Foto: Kristin Storbæk

Avtroppende UiO-rektor Geir Ellingsrud og Trond Austrheim, som er visedirektør for StatoilHydros forskningsavdeling, signerte 29. juni kontrakten som sikrer samarbeidet mellom UiO og StatoilHydro. Kontrakten, som går under navnet Akademia-avtalen, gir UiO 20 millioner i løpet av en femårsperiode.

Temaet for avtalen er beregningsorientert tilnærming i realfagene, også kalt Computational Science. Dette fagområdet går på utvikling av modeller som skal brukes på problemer som oppstår blant annet innenfor olje- og gassnæringen, skriver Det matematisk-naturvitenskapelige fakultetet i ei pressemelding.

Økonomisk støtte

Informatikk og geofag kan se en spennende tid i møte ettersom avtalen har lagt størst vekt på disse fagmiljøene. Støtten som er på fire millioner hvert år skal først og fremst brukes til et professorat i geologi ved Trond Torsvik og en forskerstilling til Martin Reimers ved Institutt for informatikk.

Anders Elverhøi, forskningsdekan ved Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet, mener at samarbeidet med StatoilHydro bærer frukter på mange måter.

– Støtten fra StatoilHydro vil knytte informatikk og geofag tettere sammen, noe som igjen vil styrke kulturen for Computational Science. Den økonomiske delen av avtalen er viktig for å initiere nye tiltak som begge parter har interesse av, men det er den gode, organiserte kontakten med StatoilHydro som er hovedessensen i avtalen.

Hevet kompetanse

UiO og StatoilHydro har lenge hatt et godt samarbeid, og fram til nå har UIO 23 prosjekter sammen med StatoilHydro. Akademia-avtalen ble for første gang inngått for rundt ti år siden for å heve nivået på utdanning innen naturvitenskapelige og teknologiske fag.

Siden StatoilHydro er den største industriaktøren i Norge, satser selskapet tungt på forskning. En naturlig følge av det er jobben de gjør for å styrke fagmiljøer som kan bidra til utvikling på sokkelen.

– Selv om det forskes mye innad i StatoilHydro, blir faktisk halvparten av all forskningen som selskapet deltar i utført av andre enn de ansatte i selskapet. Det er derfor viktig for oss å støtte forskning som gir resultater på høyt nivå. Vi ser etter levedyktighet og styrke, og ser frem til resultatene samarbeidet med Universitetet i Oslo kan føre til, sier Trond Austrheim i StatoilHydro.

 

 

Emneord: Naturfag, Næringsliv
Publisert 27. juli 2009 10:47 - Sist endret 27. juli 2009 11:25
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere