Brageprisen til UiO-historikere

Professor Knut Kjeldstadli ved Historisk institutt har fått Brageprisen for "Norsk innvandringshistorie I-III". - Jeg er svært glad, medgir han.

RELEVANS: - Historien om norsk innvandring har relevans i dag. Derfor er det fint å få oppmerksomhet rundt det vi har å fortelle, sier Knut Kjeldstadli.
Foto: Ståle Skogstad

- Det er gledelig at en fagframstilling med fullt vitenskapelig apparat kan komme i klasse med alminnelige fagbøker, at det går an å holde fast på vitenskapelighet og samtidig kommunisere med den brede offentlighet, sier Knut Kjeldstadli, som er redaktør for trebindsverket som ble lansert i august i år.

Norsk innvandringshistorie omfatter innvandringen til Norge fra omkring år 900, da landet begynte å få karakter av en stat, framover i historien og til år 2000.

Sammen med seg på det store prosjektet har han hatt kollegene Jan Eivind Myhre og Sølvi Sogner ved samme institutt, samt Einar Niemi og Hallvard Tjelmeland, Institutt for historie, Universitetet i Tromsø, Erik Opsahl, Høgskolen i Vestfold og Grete Brochmann, Institutt for samfunnsforskning/Institutt for sosiologi og samfunnsgeografi, UiO.

30 hovedfagsstudenter har skrevet hovedoppgaver knyttet til prosjektet.

- Bidrar til nøkternhet i debatten

- Historien om norsk innvandring har relevans i dag. Derfor er det fint å få oppmerksomhet rundt det vi har å fortelle. Mange har en forestilling om at Norge historisk ikke har vært noe innvandringsland. Det er ikke riktig. Frykten som råder blant mange og debatten som går i dag, er det mulig å kjenne igjen historisk. Det er ikke første gang folk forsyner seg av det samme argumentasjonsfatet, påpeker Kjeldstadli.

Han tror den nye innsikten om den historiske innvandringen til Norge kan bidra til mer nøkternhet i debatten.

- Vi ønsker å vise at det som oppfattes som norsk, og som er norsk, ofte har kommet utenfra: alt fra Bibelen til moderne industriteknologi. De som nå kommer til Norge har ikke sine forfedre- og mødre representert i den norske historien. Men nå omfatter historien også mennesker med liknende erfaringer som dem selv, framholder han.

- Det er relasjonene mellom innvandrene som kom og det norske samfunnet de kom til, vi har vært opptatt av. Møtet mellom de to partene har over tid forandret dem begge, poengterer historieprofessoren.

Brageprisen deles ut av stiftelsen Den norske Bokprisen med Den norske Forleggerforening som sekretariat. Prisen deles ut hvert år for å fremme litterær kvalitet og øke interessen for bøker.

Av Trine Nickelsen
Publisert 13. nov. 2003 11:40 - Sist endret 10. des. 2008 14:47
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere