Fra Texas til Tøyen

- Fargene på blomstene i Botanisk hage er sterkere enn i Texas, hevder amerikanske Frances Moncure . Sammen med venninnen Elsa Waagenes Udbjørg leter hun etter tulipantreet.

Hvor er tulipantreet? undrer Frances Moncure og Elsa Waagenes Udbjørg
Foto: Grethe Tidemann

- Her er det vidunderlig, sier Frances Moncure. - Jeg kjenner mange av plantene fra Houston, men fargene på blomstene er mye sterkere her i Norge, hevder hun. Moncure ferierer i Oslo for fjerde år på rad. Sammen med venninnen Elsa Waagenes Udbjørg, tilbringer hun ettermiddagen i Botanisk hage.

Tulipantreets skjebne

Elsa er også amerikansk, men har bodd i Norge siden 50-tallet.
- Jeg jobbet som kontormedarbeider i museumsadministrasjonen på slutten av 60-tallet og begynnelsen av 70-tallet, men nå er det mange år siden sist jeg besøkte hagen, sier hun.
De to venninnene har forgjeves forsøkt å finne et tulipantre som Waagenes Udbjørg donerte til Botanisk hage for 30 år siden.
Avdelingsgartner Signe J. Saxhaug oppklarer mysteriet.
- Tulipantreet stod lenge i et av veksthusene fordi vi trodde det ikke tålte norsk klima. I 1985 plantet vi treet ut i hagen, og der stod det helt til vinteren 2001. Det året hadde vi et voldsomt regnvær i november etterfulgt av en periode med sprengkulde hvor vi målte blåis hele 36 cm ned i bakken. Mange trær og planter strøk med, og våren 2002 ble en av de svarteste på lenge, forteller hun. - Men sånn er det å drive botanisk hage i Norge, legger hun til.

Fjellhagen imponerer

Waagenes Udbjørg gleder seg uansett over at treet stod så lenge. Hun forteller at hun er svært imponert over hvor velholdt hagen er og skryter spesielt av fjellhagen. - Den er blitt mye større og vakrere enn jeg forestilte meg med det rennende vannet og med planter fra ulike fjellområder, sier hun.

Frances Moncure vil komme tilbake til Botanisk hage neste år.
- Her er det fredelig og vakkert, og jeg synes det er fascinerende å se hvor mange ulike varianter det er av de forskjellige plantesortene, sier hun.
- Dessuten er det altfor varmt i Houston om sommeren.

Emneord: Museene, Tøyen Av Grethe Tidemann
Publisert 8. aug. 2003 13:53 - Sist endret 10. des. 2008 15:04
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere