Tidligere UiO-student arrangerer fredsmarsj i Midtøsten

Palestineren Safwat Diab tok sin mastergrad ved Institutt for spesialpedagogikk ved UiO for to år siden. Nå går han i bresjen for en menneskerettighetsmarsj gjennom Iarael og Palestina der kvinner fra hele verden inviteres til å delta.

ARRANGERER MARSJ I MIDTØSTEN: - Vi ønsker å løfte fram dem som ikke har noen stemme i dag, sier Safwat Diab og Toril Eide.
Foto: Trine Nickelsen

Safwat Diab lever i Gaza og er administrerende direktør i Gaza Community Mental Health Programme, og han er medlem i den nasjonale palestinske flyktningkomiteen. Uniforum møter Diab på en pressekonferanse i Oslo i midten av september. I én uke har han sittet sammen med en liten gruppe israelske, palestinske og norske kvinner for å planlegge den historiske marsjen gjennom de konfliktfylte områdene i Midtøsten.

Student på Sommerskolen

Men det er ikke første gang Safwat Diab besøker Oslo.
- Jeg var student ved Den internasjonale sommerskole ved UiO i 1996. Ganske fort ble jeg klar over at nordmenn har stor sympati med palestinerne og vår situasjon. Det gjorde inntrykk på meg, forteller han. Diab ønsket seg tilbake til Universitetet i Oslo. To år senere fikk han stipend fra kvoteprogrammet og begynte på studiet: Master of Philosophy in Special Needs Education.

- Etter at jeg kom tilbake til Palestina, har jeg med stor energi gått inn i fredsarbeidet, forteller Diab. Han er hovedkoordinator i Palestina/Israel for den planlagte menneskerettighetsmarsjen i mars neste år.
- Jeg kontakter myndigheter og organisasjoner både nasjonalt og internasjonalt og inviterer til støtte og deltakelse i marsjen.

Vil globalisere samvittigheten

The International Human Rights March er en ideell organisasjon som ble stiftet i Oslo i juni i år. Formålet er å arrangere en menneskerettighetsmarsj gjennom Israel og Palestina. Initiativtaker er Toril Eide, som har jobbet med freds- og solidaritetsprosjekter i over 30 år.

- Vår visjon er å introdusere nye måter å tenke på. Vi ønsker å løfte fram dem som ikke har noen stemme i dag. Politikere, generaler og ambassadører har ikke lykkes med å finne en løsning på konflikten. Vi vil prøve noe nytt. Vi vil globalisere samvittigheten, sier hun. Eide viser til at marsjen er grunnlagt på ikkevoldsprinsippet, på FNs menneskerettigheter og skal gjennomføres i Mahatma Gandhis og Martin Luther Kings ånd.

- Vi ønsker at tusenvis av kvinner fra hele verden kan samles for å vise palestinere og israelere som lider, at de ikke er alene. Vi skal reise til området, gå i flyktningleirer, byer og landsbyer i begge land. Vi er invitert til å bo i hjemmene til de israelske og palestinske kvinnene. Både av sikkerhetsmessige grunner og for å oppnå best mulig resultat, er det viktig at mange deltar. Vi må gjøre vårt ytterste for å mobilisere tusenvis av kvinner, understreker Eide.

Trenger hjelp

Hun viser til at det å mobilisere kvinner fra hele verden og gjennomføre marsjen, er en jobb som krever store ressurser. - Vi har mange frivillige bidragsytere som hjelper til med kontorarbeid, web-side, logo og oversettelser. Men vi trenger flere! Har du mulighet til å yte et bidrag, praktisk eller økonomisk, nøl ikke med å ta kontakt!

Emneord: Palestina Av Trine Nickelsen
Publisert 25. sep. 2002 10:31 - Sist endret 10. des. 2008 15:57
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere