Hvordan skal USA minnes 11. september?

Hvordan skal den amerikanske befolkningen best ta vare på minnet om det som hendte 11. september i fjor i New York og Washington? Til dette spørsmålet er det knyttet en viss spenning, hevder en av verdens ledende sosiologer, professor Neil Smelser.
Få med deg Smelsers forelesning som sendes i Kunnskapskanlen, NRK1, lørdag 7. september kl. 14.10.

Forelesningen "11. september som kulturelt traume i USA" er hoveddelen av den årlige forelesningen til minne om Wilhelm Aubert, arrangert av Institutt for sosiologi og samfunnsgeografi og Institutt for samfunnsforskning. Smelser er direktør ved Center for Advanced Studies in the Behavioral Sciences ved Stanford University i USA.

Før han kom til Norge, holdt Smelser den samme forelesningen i National Academy of Sciences, USA.

I forelesningen gjennomgår Smelser en rekke av de sentrale reaksjonene i det amerikanske samfunnet på terrorangrepene mot sentrale mål den 11. september. Sorgen også har positive dimensjoner, hevder Smelser, som også er praktiserende psykoanalytiker.

Debatt om grunnleggende verdier

Gjennom konkrete begivenheter har sorgen styrket amerikanernes kollektive hukommelse og skapt debatt om grunnleggende verdier. Sorgen ga en sterk bevissthet om at dette var en skjellsettende begivenhet som ikke ville bli glemt senere. Noen ville gå så langt som til paradoksalt nok å si at USA er blitt et bedre sted å leve etter 11. september 2002, påpeker Smelser. Likevel rommer debatten atskillige spenninger om hvordan nasjonalismen ytrer seg og hva som er viktige verdier å ta vare på.

Smelser er overrasket over at det ikke ble omfattende jakt på syndebukker blant amerikanske minoriteter etter angrepet.
Norske forskere delta i programmet med debatt etter Smelsers innledning.

Forelesningen er produsert for Kunnskapskanalen av InterMedia ved Yvonne Pettrém og Arve Nordland. Det kan også følges i prøvesendinger på internett i det nye MPEG-4 formatet med en egnet avspiller, for eks. QuickTime6 som kan lastes gratis ned fra Apple. Nettadressen er http://www.intermedia.uio.no/

Emneord: Terror i USA
Publisert 6. sep. 2002 13:38 - Sist endret 10. des. 2008 15:12
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere