Finn UiO i mediene

Forrige Innhold Neste Uniforum nr. 15 1999


Har det vært innslag i Dagsrevyen fra genforskningsmiljøet på UiO den siste uka? Hva har Aftenposten skrevet om Kaare R. Norum i løpet av hans rektortid? Hvilke journalister skriver om mitt fagfelt?

 M. Bentsen

OVERSIKT: - Den nye medieovervåkningstjenesten gir oss muligheten til å få oversikt over den enorme mediedekningen til UiO, sier prosjektleder Margareth Bentsen. (Foto: Ståle Skogstad)

Av Trine Nickelsen

Svarene på disse spørsmålene ligger i høyst tre-fire museklikk unna, etter at Universitetet i Oslo nylig undertegnet en avtale med medieovervåkingsfirmaet Imedia Norge AS. - I nært samarbeid med UiO har dette firmaet fra 1. september systematisk overvåket mediene. Hensikten er å få oversikt over den enorme mediedekningen til UiO, sier prosjektleder Margareth Bentsen ved Informasjonsavdelingen. En av hennes oppgaver er å utvikle databasen i samarbeid med Imedia og brukerne på universitetet.

Database

Medieklippene blir hentet fra elektroniske og papirbaserte aviser, radio og fjernsyn. - Imedia har fått en liste med relevante søkeord. Medieovervåkingsfirmaet velger ut stoff på grunnlag av en dialog med meg. Kjernen i nyhetsoppslagene trekkes ut og presenteres i korte resymeer, forklarer Bentsen. Resymeene legges så inn i en database, som automatisk sorterer dem etter kilde (eks. Dagsavisen), dato, søkeord, reporter (navn på journalist), tema (eks. forskere i samfunnsdebatten), organisasjon (eks. fakultetene) organisasjonsenhet (eks. MN-fak.).

Nyhetstjenesten

Når du går inn på Imedias database, møtes du av de ferskeste klippene fra aviser, radio og TV. - Imedia forsøker å legge ut det meste før kl. 9.00. Dermed kan du sitte med morgenkaffen og lese dagens UiO-nyheter - en god start på dagen, mener Bentsen.

Mange søkemuligheter

Ønsker du for eksempel en bedre oversikt over mediedekningen til egen enhet, kan du søke i databasen. Du kan finne ut hvilke journalister som skriver om din enhet, hva de skriver, hvem de intervjuer osv.

Dokumentasjon av formidling

- Vi kan utvikle denne tjenesten slik at den kan hjelpe oss til å dokumentere forskernes formidling i mediene. I dag kan forskningsformidling i avisene dokumenteres. Når radio og TV blir digitale, vil det også være mulig å få full oversikt over formidlingen i disse mediene, påpeker Bentsen.

I tilegg til de andre tjenestene har Imedia en egen analyseavdeling som foretar medieanalyser på oppdrag fra Informasjonsavdelingen.

Hvordan finner jeg fram?

Har du Universitetet i Oslos hovedside på Internett foran deg på skjermen, klikker du på Organisasjon. Under overskriften Administrasjon, finner du Informasjonsavdelingen - klikk på denne. På Informasjonsavdelingens hovedside klikker du på UiO i mediene (medieovervåkning). Da kommer du til Imedias database som er laget for universitetet. Du kan også gå direkte til databasen om du bruker denne adressen: http://domino.imedia.no/kunder/41190/kunde.nsf/today?OpenView

Har du spørsmål eller kommentarer? Kontakt Margareth Bentsen på følgende e-postadresse: m.b.bentsen@admin.uio.no


Forrige Innhold Neste Uniforum nr. 15 1999

Publisert 14. okt. 1999 11:18 - Sist endra 1. sep. 2014 13:57
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere