Stygg stasjon blir skjønn?

Forrige Innhold Neste Uniforum nr. 11 1999


Håp for nitrist inngangsport til universitetet på Blindern:

Jeg er flau over den stygge velkomsten folk til universitetet får når de kommer med T-banen til Blindern, sier rektor Kaare R. Norum. - Jeg lover å gjøre mitt for at stasjonsområdet skal bli vakrere, svarer sporveisdirektør Trond Bjørgan.

Av Trine Nickelsen (tekst og foto)

bilde av stasjon
STYGG STASJON: - De fleste som skal til universitetet på Blindern, kommer hit til denne stasjonen. Jeg er flau over den velkomsten de får, sier Kaare R. Norum (t.h.). - Jeg er enig i at det ser ille ut her, svarer Trond Bjørgan.

Uniforum inviterte de to til et aldri så lite møte på Blindern stasjon en formiddag i august. Det er første dag på jobb for rektorens vedkommende, og brun og smilende ønsker han direktøren for alt som går på skinner, velkommen til Blindern.

- Synes du dette er en vakker bro, Trond Bjørgan?

- Jeg synes den er forferdelig stygg. Det har jeg alltid syntes.

- Det er viktig å presisere at denne broen ble bygd som en midlertidig løsning, skyter Norum inn. Det var i 1992, da Sognsvannsbanen ble til T-bane med strømskinne og lange plattformer og Blindernveien stengt for all trafikk. - Og at den er midlertidig og slett ikke særlig funksjonell, har jeg fått oppleve på kroppen, fortsetter han. - Det er aldri godt å vite når isen legger seg på brodekket. En dag i vinter da jeg syklet over broen, viste den seg å være svært glatt. Jeg klarte ikke å stoppe og gikk på trynet inn i den krappe svingen og kom blødende hjem.

- Nå har altså broen stått her i sju år …

- Midlertidige, statlige og kommunale løsninger er jo som regel av en viss varighet, konstaterer Bjørgan.

- De aller, aller fleste som kommer til universitetet, benytter seg av kollektivtransport. Flerfoldige tusen stiger av på Blindern stasjon hver dag. Jeg er flau over den velkomsten disse får. Den uestetiske brokonstruksjonen, betongveggen og kiosken her, - det ser ille ut, mener Norum.

Ny bro og vekk med kiosken!

Men ting skjer som gir håp om en skjønnere framtid for dette området: Sporveien har i samarbeid med Samferdselsetaten gått inn for å se på forbedringstiltak ved stasjonen. Arkitekt Arne Henriksen har lagt fram forslag til ny bro over stasjonen. Broen blir av betong og med en tre meter bred sykkelvei og et tilsvarende bredt fortau.

- Hva tenker dere om den nye betongbroen, blir den vakker?

- Betong i seg selv kan være vakkert, det, hvis materialet brukes på en skikkelig måte. Men det kunne vært morsomt om arkitektene for Blindernområdet og denne broen kunne tenke litt sammen, slik at vi får til en helhetsløsning, mener Norum.

Siden i fjor har kiosken ved stasjonen stått på universitetets grunn. UiO kjøpte arealer av Sporveien og Oslo kommune til en planlagt driftsstasjon for Parkavdelingen i dette området. UiOs leieavtale med Oslo Fylkeslag av Norges Handicapforbund, som framleier til "Kebabkongen", ble sagt opp i sommer. Kiosken skal bort, og tomten den står på, blir en del av atkomstveien til perrongen.

Universitetet må synliggjøres!

- En av mine hovedteser for de årene jeg skal være rektor, er å få til et bedre samarbeid mellom Oslo by og universitetet. Det er veldig viktig å få fram at vi er en del av byen. Dette handler om bevisstgjøring, understreker Norum.

- Tar du T-banen i Stockholm og skal til byens universitet, så reiser du til den stasjonen som heter - ja, nettopp: Universitetet. Og tar du banen til den tekniske høgskolen i Stockholm, stiger du av på stasjonen som heter Tekniska Högskolan. Jeg synes vi skulle kalle denne stasjonen Blindern - Universitetet. Det er viktig at universitetets navn synliggjøres i Oslo by.

Gangveien til Georg Sverdrups hus

- Jeg synes forresten det nye biblioteket her på Blindern ser fantastisk flott ut, sier Trond Bjørgan.

- Har du vært inne i Georg Sverdrups hus? Nå går vi over dit, og så får vi med oss begge ender av denne alleen, sier Norum. Snart er siste brostein lagt i gangveien som går fra krysset Blindernveien/Problemveien og til bibliotekets hovedinngang.

- De fleste som skal til universitetet, kommer opp Blindernveien fra stasjonen, og det første de vil få se, er det praktfulle universitetsbiblioteket, sier en tilfreds rektor. Området på sørsiden av gangveien er lagt ut til park, her blir det ingen parkering.

- Det var interessant å få litt innsikt i hva dere holder på med. Det må jeg innrømme at jeg ikke hadde peiling på, sier Bjørgan og smiler.

Nå kan vi se framtiden lyst i møte med tanke på Blindern stasjon?

- Ja, nå tror jeg dere kan sove rolig om natten. Sier sporveisdirektøren, før han spaserer over Frederikkeplassen og tar bytrikken tilbake til kontoret.


Forrige Innhold Neste Uniforum nr. 11 1999

Publisert 25. aug. 1999 16:14 - Sist endra 1. sep. 2014 13:54
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere