DEBATT: Vi må stoppe koronaviruset med virtuelle forelesninger, ikke med videoopptak

UiO kan bidra til å forhindre spredning av koronaviruset med virtuelle forelesninger, og på samme tid sette fart på utviklingen av en høyst nødvendig virtuell kultur.

Et portrett av en kvinne med briller

GAMMELDAGS: Irene Øvstebø Tvedten mener det er gammeldags å oppfordre forelesere til å ta opptak av forelesningen, og sende den til studentene. (Foto: Oda Hveem, UiO)

Foto: UiO

Utbruddet av koronaviruset er alvorlig, og vi må nå omstille samfunnet og endre måten vi samles og omgås på. I dag oppfordrer UiO alle som underviser store grupper studenter til å ta opptak av forelesningen, og sende den til studentene. Dette er en bra, men en litt gammeldags og lite interaktiv måte å gjøre ting på.

UiO har nemlig lisens på et fantastisk program som heter Zoom, som brukes til konferanser og store møter. Zoom er ikke særlig mer komplisert å bruke enn Skype, og åpner opp for at studenter kan chatte med foreleser og rekke opp en virtuell hånd for å stille spørsmål.

Selv fikk jeg opp øynene for Zoom da jeg arbeidet med forberedelsene til en virtuell workshop som flere rektorer i landet skal delta på, inkludert vår egen dyktige UiO-rektor. Workshopen, som arrangeres av Norges forskningsråd og UHR 20. mars, har temaet «Mer klimasmart forskningssamarbeid med virtuelle konferanser?», og vi skal snakke om hvordan vi kan etablere en virtuell kultur i akademia i stedet for den fly-kulturen vi har i dag.

UiO kan bidra til å forhindre spredning av koronaviruset med virtuelle forelesninger, og på samme tid sette fart på utviklingen av en høyst nødvendig virtuell kultur. Da må vi ta i bruk de beste verktøyene vi har.

 

Emneord: teknologi, Koronavirus Av Irene Øvstebø Tvedten, stipendiat hos Senter for teknologi, innovasjon og kultur, UiO
Publisert 11. mars 2020 18:03 - Sist endret 11. mars 2020 21:07

Vi prøver gjerne, men UiO kan ikke anbefale oss å bruke Zoom før den er tilgjengelig. 13.03. finner jeg den fortsatt ikke på UiO.

Dag Kristian Dysthe - 13. mars 2020 11:59

Vi prøver gjerne, men UiO kan ikke anbefale oss å bruke Zoom før den er tilgjengelig. 13.03. finner jeg den fortsatt ikke på UiO.

Dag Kristian Dysthe - 13. mars 2020 11:59

På dagens webminar arrangert av UNIT ble også Zoom anbefalt hvis man skal først velge streaming. Samtidig, kom det tydelig budskap om at asynkrone løsninger er å foretrekke pga båndbredde, belastning på tjenester, og teknologi utfordringer. Gitt dagens situasjon, er det nok lurt med asynkrone løsninger, selv om de kan oppfattes gammelsdags.

https://www.unit.no/webinar-campus-shut-down-hvordan-holde-undervisningen-i-gang

Jemima Garcia-Godos Naveda - 13. mars 2020 12:52

Zoom skal ha kommet inn på alle UiO tilkoblede PC'er i går. Det mangler foreløpig gode bruksanvisninger, men disse kommer.

Joe Bush - 13. mars 2020 18:18

Jeg ser at det kom hjelpesider til Zoom tidligere i dag, både på norsk og engelsk. Hvis det er noen som har spørsmål som ikke dekkes av dette, ta kontakt med deres lokal-IT.

Zoom på norsk https://www.uio.no/tjenester/it/telefoni-sanntid/videokonf/zoom/hjelp/ta-i-bruk/

Zoom in English https://www.uio.no/english/services/it/phone-chat-videoconf/zoom/help/getting-started/  

Joe Bush - 14. mars 2020 02:55
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere