DEBATT: Pandemien krever mye av hver og en av oss

Jeg har vært svært opptatt at vi ikke stenger universitetet, og ikke minst av førsteårsstudentenes ve og vel. Det er jeg fortsatt. Samtidig må vi som institusjon forholde oss til fagfolk og myndigheter.

En mann sitter på et kontor og har den ene hånda i været mens den andre hånden ligger på bordet

KREVENDE: Vi vet situasjonen er svært krevende. Min utfordring til dere er likevel; ta eksamen, hold kontakten med de dere kjenner fra før, er oppfordringen fra UiO-rektor Svein Stølen. 

Foto: Ola Gamst Sæther

Vi går nå inn i en fase av denne pandemien som krever mye av hele samfunnet, av universitetet, og av hver enkelt av oss.

Tiltakene mot pandemien er til dels enkle; vask hendene, hold avstand, bli hjemme ved symptomer, men tiltakene er til dels også krevende. Vi må redusere sosial kontakt, og tilbringe det meste av livet i små kohorter av familie og noen få venner. Situasjonen er krevende for alle, men kanskje spesielt for eldre som kan bli svært isolerte og for unge mennesker som er i en fase i livet hvor man skal velge både yrke og partner. Vi må likevel holde fokus.

Beslutningene som tas løpende av regjering og av Oslo kommune er kunnskapsinformerte, og basert på at en rekke ulike hensyn belyses og brynes mot hverandre. Når vi ser forholdet til kunnskap, sannhet og demokrati i andre deler av verden har vi grunn til å være taknemlige for vår samfunnsorden. Det er viktig med åpenhet om kunnskapsgrunnlaget for politiske beslutninger. Det er viktig med politiske ledere som verdsetter kunnskap og fakta. Det bygger tillit og demokrati.

Gitt dagens innstramninger i Oslo, og nyhetsoppslag om koronatretthet vil jeg mane til solidaritet og fellesskap. Det er viktig å fortsette «jobben» som student og som ansatt. Jeg ønsker ikke minst at hver enkelt student husker det og fokuserer på det og på livet som kommer etter pandemien. Vi vet situasjonen er svært krevende. Min utfordring til dere er likevel; ta eksamen, hold kontakten med de dere kjenner fra før. Ring hjem, ta vare på dere selv og dem dere har rundt dere. Aktivitet er bedre enn passivitet, og husk at vi er gode på å takle utfordringer, da mobiliserer vi.

Universitetet er sted å finne mening, et sted for å arbeide med mestring! Ved å delta aktivt som student ved universitetet kan dere fylle livet med gode ting. Det å delta og snakke med hverandre om fag, bruke faget sitt, er viktig. Fortsett å følge målene deres.

Hold fokus, tenk så positivt dere bare klarer – det er en krevende tid, men det kommer til å gå over!

(Dette innlegget ble først publisert i Rektorbloggen fredag 6. november)

Av Svein Stølen, rektor ved Universitetet i Oslo
Publisert 8. nov. 2020 11:59 - Sist endra 8. nov. 2020 12:02
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere