Strategi 2030: Hva slags elitistisk opplegg er dette?

UiO har satt ned en gruppe som skal legge premisser ved å peke på «tunge trender i samfunnet». Av tre eksterne medlemmer, kommer to fra NHO, påpeker Magnus Marsdal.

HVOR ER FAGBEVEGELSEN?: Hvorfor skal aktører nært assosiert med kapitaleiernes interesser sitte på halvparten av plassene i strategigruppa for et offentlig finansiert universitet, spør leder Magnus Marsdal i Manifest tankesmie.

Foto: Christopher Olssøn/ Martin Toft

Jeg bare spør: Forsøker ledelsen ved Universitetet i Oslo å bevise Rødts mest innbitte teorier om «borgerskapets diktatur» over statsapparatet? Eller er målet å få Vedums Senterparti over 20 prosent?

Hør bare her: Landets største universitet skal legge strategier for framtida. Derfor har UiO satt ned en gruppe som skal legge premisser ved å peke på «tunge trender i samfunnet». Av 3 eksterne medlemmer, kommer 2 fra NHO:

• Tidligere NHO-direktør Kristin Clemet, nå leder for Civita, tankesmia der NHO er hovedeier.
• NHO-direktør Håkon Haugli, fra Abeila.

For sikkerhets skyld, sitter utvalgets leder, økonomiprofessor Nils-Henrik M. von der Fehr, i fagrådet til NHOs tankesmie Civita.

Hva slags elitistisk opplegg er dette? Hvorfor skal aktører nært assosiert med kapitaleiernes interesser sitte på halvparten av plassene i strategigruppa for et offentlig finansiert universitet? Fagbevegelsen, som har nær 2 millioner medlemmer, skal ikke være representert?

En ting til: Hvorfor er det bare folk solid plantet i Oslo som skal diskutere «tunge trender i samfunnet»? Er UiO et universitet kun for Oslo? Jeg trodde Oslo skulle forestille *Norges* hovedstad. Meg bekjent, finansierer folk over hele landet UiOs virksomhet med skatt.

UiO er en av landets viktigste kunnskapsinstitusjoner. I et demokrati er det mildt sagt spesielt at ledelsen ved UiO mener at den fulle definisjonsmakten over hva som er viktige "trender" i samfunnet bør legges hos bedrestilte borgere i hovedstaden.

Dette snevre, elitistiske utvalget hører hjemme under embetsmannsstaten på 1800-tallet. Jeg håper ledelsen ved UiO innser at de har gjort en pinlig tabbe og retter den opp.


Innlegget er opprinnelig publisert på Facebook og gjengitt med forfatterens tillatelse

Les prorektor Gro Bjørnerud Mos svar til Magnus Marsdal:

Kom med innspill til et breddeuniversitet i eliteklassen!

 

Av Magnus Marsdal, leder for Manifest tankesmie
Publisert 31. jan. 2019 13:43 - Sist endra 1. feb. 2019 12:17
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere