Rådyr parkering på Domus Athletica

Med denne takstøkningen koster nå parkeringen like mye som selve treningsavgiften, og mer hvis man skal trene to ganger eller mer i uka, som anbefalt, skriver odontologiprofessor Bjørn Øgaard i dette debattinnlegget hvor han går til angrep på SiO for den økte parkeringsavgiften i Domus Athletica.

RÅDYR PARKERING: Bjørn Øgaard kritiserer rådyr parkering i Domus Athletica.

Foto: UiO

Det kan være krevende å skulle stille sitt legeme friskt og opplagt hver morgen til arbeidsgivers (les: UiOs) disposisjon, i alle fall etter en viss alder. SiO Athletica, og særlig Domus Athletica (DA) er derfor et funn for dem som vil hindre fysisk forfall. På Gaustad er det et vell av tilbud, og ikke minst en flott svømmehall. Hele anlegget er nyoppusset og delikat med en hyggelig resepsjon og betjening. Arbeidsgiver lokker med inntil 1.5 timers trening i arbeidstiden i uka (http://www.uio.no/for-ansatte/ansettelsesforhold/velferd/trening/trening-i-arbeidstiden.html). Semesteravgiften er sterkt subsidiert for studenter og ansatte (173 kr/mnd.), og bare en brøkdel av hva det koster på andre treningssentre.

Det eneste skår i gleden er parkeringen. For oss som ikke jobber på campus, og trenger å komme fram og tilbake uten å bruke opp hele treningstiden, er bil en mulighet. Med el-bil forurenses ikke byen, og man kan ha god samvittighet. Alternativet er kanskje off. kommunikasjon, men det koster, og tar tid avhengig av hvor man jobber. Det går an å sykle, selvsagt, men som en nevrokirurg sa, det er farligere å sykle i oslotrafikken enn å røyke 60 sigaretter daglig, og da går vel treningsgevinsten i minus?

Parkeringsavgiften på DA har siden i fjor høst økt dramatisk. I fjor betalte jeg kr 18 for 1.5t i parkeringshuset, nå får jeg 1 t og 20 min for 35 kr, dvs. over 100 % økning og skyhøyt over prisstigningen. Dertil kommer at parkeringshuset er mørkt og trist, og det er oftest vann og søle på gulvet, så prisøkningen kan ikke ha gått til oppussing. I januar var det i en periode gratis, men det var for å skifte automatene så de kunne fungere for en mye høyere takst. Tenkte jeg det ikke!

På spørsmål i resepsjonen sa de at det var parkeringsselskapet som bestemte prisen. Da jeg snakket med en vennlig vakt fra Q-PARK, sa han derimot at det var SiOs avgjørelse.

Med denne takstøkningen koster nå parkeringen like mye som selve treningsavgiften, og mer hvis man skal trene to ganger eller mer i uka, som anbefalt. Jeg synes det er urimelig, og særlig for studenter og familier med barn vil dette svi. Det burde være gratis eller svært mye billigere for ansatte og studenter, i alle fall for én treningsøkt i uka. Ved å trekke ansatt/studentkortet i automaten, burde det være mulig å stå der i 1.5 t uten betaling. Her bør UiO ta ansvar siden alle skylder på alle.

I Dagens Næringsliv for 2.9.15 leser vi om en parkeringsgründer som aldri har hatt større verdier, og er god for 2,3 milliarder kroner. Parkeringsinntektene økte fra 195 mill til 365 mill på bare ett år. Nå skjønner vi hvorfor.

 

 

 

 

 

 

Emneord: Parkering, Personalbehandling/politikk Av professor ved Institutt for klinisk odontologi, Bjørn Øgaard
Publisert 8. nov. 2015 08:00
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere