UiO – nr. 17 i Europa

Vi skal glede oss over framgangen, men også huske på metodeproblemene ved slike rangeringer, skriver rektoratet i en kommentar til den nylig publiserte Shanghai-rangeringen.

Ifølge den nylig publiserte Shanghai-rangeringen er UiO nå nummer 17 blant de mange hundre universitetene i Europa. I Norden er det kun Københavns Universitet og Karolinska Institutet som ligger foran UiO. Til sammen gjennomgår Shanghai 1500 universiteter, hvorav de 500 beste i verden ender på den offisielle listen.

Vi skal glede oss over framgangen, men også huske på metodeproblemene ved slike rangeringer. Rangeringene vektlegger bare et utvalg av de oppgavene som et universitet har. Shanghai er en utpreget forskningsrangering som ikke vurderer parametere for undervisningskvalitet. Det er som om en tikjemper i OL skulle premieres etter innsatsen på 1500-meter og stavsprang – mens de andre åtte disiplinene ikke talte med.

Fordi rangeringene kun måler en liten del av universitetets virksomhet, er det lett å tenke seg hvordan rangeringene kan slå uheldig ut og påvirke universitetenes prioriteringer i feil retning. På tross av disse metodeproblemene har universitetsrangeringer kommet for å bli, og vi må forholde oss til dem. Og vi må få si at på tross av vår skepsis og våre innvendinger mot metode, er vi ganske stolte av vår plassering.

Noe som ikke teller med på Shanghai-rangeringen, er undervisningskvalitet og studier. For 10 dager siden hadde vi årets høydepunkt. Da kom de nye studentene til campus. Litt i overkant av 17 000 søkere hadde UiO som sitt førstevalg når de søkte høyere utdanning; av disse fikk i underkant av 10 000 tilbud om plass. Den 13. august var det velkomstseremoni og Universitetsplassen ble fylt av flere tusen studenter. I tillegg kom de over 1000 fadderne som gjør en flott innsats for å integrere de ferske studentene i studier og studentmiljø.

Til studentene: Vi er stolte og glade for at dere har valgt UiO som studiested, og skal forsøke å leve opp til forventningene dere har til Universitetet i Oslo. Velkommen til UiO, velkommen til nytt semester.

Og vi oppfordrer samtidig alle UiOs ansatte om at dere må melde dere på ansattfesten i Chateau Neuf 31. august klokken 18.00.
 

 

Emneord: Rangering, Internasjonalisering, Universitetspolitikk Av rektor Ola Petter Ottersen og prorektor Inga Bostad og viserektor Ragnhild Hennum
Publisert 23. aug. 2012 11:13 - Sist endret 2. sep. 2014 14:05
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere