Universitetsrangeringene: Hvorfor tier vi med det selvsagte?

Ingen i norsk debatt ser på hva som virkelig kreves for å være et internasjonalt toppuniversitet.

Når de internasjonale universitetsevalueringene dukker opp, slås det stort opp at Norges universiteter, inklusive UiO, langt fra er noen internasjonale eliteuniversiteter. Mange spekulerer over årsaker til det, men ingen i norsk debatt ser på hva som virkelig kreves for å være et internasjonalt toppuniversitet. Det selvsagte, antall kroner per student, ties det med.

Helt på toppen i rangeringen til Times Higher Education troner Caltech, California Institute of Technology. Tar man en rask kikk på hjemmesiden deres, finner man interessante tall. Caltech er et meget lite universitet. Holder man Jet Propulsion Laboratory (som Caltech opererer på kontrakt med NASA) utenfor, har Caltech til sammen 2231 studenter og 3900 ansatte. Det er tre studenter per professor. Av studentene er 978 bachelorstudenter og 1253 ”graduate students” (inklusive Ph.D.-studenter). Til opptak til Caltechs bachelorprogrammer var det siste år 5225 søkere, hvorav 244 ble tatt opp. 98% av disse var blant de 10% med best karakterer fra sin high school. Årsbudsjettet for Caltech er 557 millioner $ eller ca. 3,2 milliarder kroner, dvs. ca. 1,4 millioner kroner per student per år.

I den absolutte toppen er dette ikke spesielt. Stanford University er større, med ca. 16 000 studenter (6927 bachelorstudenter og 8796 ”graduate students”). Men årsbudsjettet til Stanford University er 4,1 milliarder $ eller ca. 23 milliarder kroner, ca. 1,5 millioner kroner per student per år. Til bachelorprogrammene ved Stanford var det siste år 34 348 søkere, hvorav 2437 ble opptatt. 92% av disse hadde vært i topp 10% på sin high school.

Ifølge Universitetet i Oslos hjemmeside har UiO 27 414 studenter, og antall årsverk av ansatte er 3900 (det samme som Caltech, som hadde 1/12 av studentantallet). Årsbudsjettet er på 6,6 milliarder kroner, dvs. 240 000 kroner per student per år.

Hva så i Norden? Der troner på toppen (42. plass i Times Higher Education) Karolinska Institutet, et spesialisert, medisinsk universitet med ca. 6000 studenter og årsbudsjett på 5,371 milliarder SEK eller 4,6 milliarder NOK, ca. 760 000 kr per student per år. Det er halvparten av hva som brukes per student ved Caltech og Stanford, men allikevel tre ganger så mye som UiO bruker per student.

Det som kjennetegner verdens eliteuniversiteter som topper de internasjonale rangeringene, er at de har meget begrenset studentantall, med flere studenter på master- og Ph.D.-nivå og på høyere profesjonsutdanninger, enn på bachelornivå, at de kan sile ut kun de aller beste søkerne til sine studieprogrammer, og at de har mulighet til å bruke minst 3–5 ganger så mye penger per student som UiO gjør. Før det er vilje til en slik satsing, er det selvfølgelig ikke mulig å ha et internasjonalt eliteuniversitet i Norge.

Emneord: Rangering, Internasjonalisering Av Per Barth Lilje – instituttleder ved Institutt for teoretisk astrofysikk
Publisert 4. okt. 2012 13:36 - Sist endret 2. sep. 2014 14:04
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere