”Visions of Purity”

Når ”kunst, vitenskap og etikk” skal møtes i en kunstutstilling, er det synd at resultatet blir formidling og sementering av rådende myter og fordommer. Det skriver Nils-Roll Hansen om utstillingen "Visions of purity", som nylig ble vist i Galleri Sverdrup.

Å forene kunst og vitenskap er krevende. Det skjer lett at kunsten fortrenger kunnskapen og budskapet blir tilslørende, om ikke direkte villedende. En utstilling som nylig har vært vist i Galleri Sverdrup i Universitetsbiblioteket, illustrerer problemet.

”Visions of Purity” av billedkunstneren Frithjof Hoel er ”en installasjon hvor kunst, vitenskap og etikk møter hverandre” -, ifølge orienteringen som er lagt ut. Materialet som brukes i utstillingen er hentet fra rasehygienens historie, men resultatet er dessverre blitt et ensidig og misvisende bilde av vitenskapens rolle i denne historien. Vitenskapen blir representert med Jon Alfred Mjøen og hans laboratorium på Vinderen, samt de antropologiske undersøkelsene til militærlegen Halfdan Bryn. Ingenting fortelles om deres vitenskapelige motstandere og kritikerne, for eksempel professorene Otto Lous Mohr og Kristine Bonnevie som var Norges ledende arvelighetsforskere på samme tid.

Utstillingen gir inntrykk av at det var synspunktene til folk som Mjøen og Bryn som var typiske for norsk vitenskap og bestemte den politikken som ble ført i Norge. Dette er riktignok en meget utbredt oppfatning, men like feilaktig for det. I virkeligheten spilte Mjøen og Bryn en perifer rolle. Det var tvert imot Mohr og Bonnevie som representerte den vanlige oppfatningen blant fagfolk, og det var deres syn som i hovedsak preget sosial lovgivning og praksis. De advarte sterkt mot den rasehygieniske tenkningen som preget Nazi-regimet i Tyskland.

Når ”kunst, vitenskap og etikk” skal møtes i en kunstutstilling, er det synd at resultatet blir formidling og sementering av rådende myter og fordommer. Det kunne vært en god anledning til å avsløre dem som de historiske vrangforestillinger de er. Dette ville passet bedre med universitetets forpliktelse til å fremme allmenndannelse.

 

Emneord: Galleri Sverdrup Av Nils Roll-Hansen
Publisert 2. des. 2009 11:46 - Sist endret 2. sep. 2014 14:02
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere