Stenseth og Johansen svarer team Graver om ansettelser

Nils Christian Stenseth og Finn-Eirik Johansen er ikke fornøyd med gårsdagens svar fra team Graver om faste og midlertidige ansettelser.

ETTERLYSER SVAR:  Nils Chr. Stenseth og Finn-Eirik Johansen etterlyser svar på sine bekymringer fra team Graver, Sandlie og Frich.

Foto: Martin Toft/Uniforum

Team Graver svarer ikke på vår bekymring, men refererer fyldig fra dagens regelverk. Dette er vi godt kjent med.

Vi tok utgangspunkt bl.a. i team Gravers utsagn: «Vi vil arbeide for at ansatte i forskerstillinger og lektorstillinger får betingelser som gjør det mulig for dem å kvalifisere seg til professorat etter en konkurranse eller bedømmelse», og vi antok dette var en lovnad om å jobbe for at ansatte i forsker- eller lektorstilling i fremtiden skal kunne kvalifisere seg til professorat etter bedømmelse, vel vitende om at dette ikke er mulig i dag. Vi forstår nå at det ikke ligger forpliktelse i dette utsagnet fordi det i dag ikke er mulig å bli bedømt professorkompetent uten å søke en utlyst stilling dersom man sitter i en forsker- eller lektorstilling.

De andre utsagnene vi tok for oss, går på faste versus midlertidige tilsettelser. Team Graver skriver "Vi vil fjerne midlertidige ansettelsesforhold», «all midlertidighet er uønsket» og «samtidig er det vårt grunnsyn at å si opp ansatte er et nederlag for enhver arbeidsgiver». Graver går så innpå en lengre utredning om hvordan dette skal håndteres, som vi dessverre finner vanskelig å følge.

Vi ser det slik at når en ekstern bevilgning som lønner en fast ansatt forsker, faller bort så må lønnsmidlene enten 1) tas fra basis eller 2) fra et annet eksternt prosjekt eller 3) forskeren må sies opp. Det første vil lett føre instituttene inn i økonomisk uføre, det andre vil ta fra prosjektlederne på eksternfinansierte prosjekter muligheten til selv å tilsette sine medarbeidere etter åpen utlysning. Det tredje vil for enhver pris team Graver forhindre.

Uansett burde vi få noen kvantitative vurderinger av de ulike scenariene – noe som sikkert varierer fra fakultet til fakultet og fra institutt til institutt på ett og samme fakultet; noen institutter har f.eks. svært mange ansatt på eksterne midler.

 

 

 

Emneord: Arbeidsforhold, Rektorvalget 2017 Av senterleder Nils Chr. Stenseth ved CEES, Institutt for biovitenskap og Finn-Eirik Johansen, Institutt for biovitenskap
Publisert 8. mars 2017 14:13 - Sist endra 13. mars 2017 14:36
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere