FRA REKTORATET: Arbeidet mot diskriminering og trakassering må skje i det daglige

Arbeidet for et trygt og godt arbeids- og studiemiljø må skje hver dag i hele universitetet. Arbeidet mot diskriminering og trakassering er en helt sentral del av dette.

En mann holder tale på Universitetsplassen i Oslo

HELT SENTRALT: Jeg ba selv om en orientering om hvordan vi fulgte opp varslingssaker på min første dag på jobb som rektor. Et trygt og godt arbeids- og studiemiljø er helt sentralt for hva vi er som universitetssamfunn, skriver UiO-rektor Svein Stølen.

Foto: Ola Gamst Sæther

Vi er i gang med et nytt år, og det er mye på vår agenda. Til syvende og sist handler det meste om menneskene og deres arbeids- og studiemiljø. Ved UiO skal vi arbeide systematisk for å skape et trygt og godt arbeids- og læringsmiljø, større mangfold og en inkluderende kultur for studenter og ansatte (nedfelt i Strategi2030). Det er et kontinuerlig arbeid - ikke minst knyttet til å bekjempe diskriminering og trakassering.

UiO har vært opptatt av å jobbe mot trakassering i flere år. Jeg ba selv om en orientering om hvordan vi fulgte opp varslingssaker på min første dag på jobb som rektor. Et trygt og godt arbeids- og studiemiljø er helt sentralt for hva vi er som universitetssamfunn.

Vi kan og skal alltid bli bedre. Samtidig er jeg glad for at det er blitt gjort mye, spesielt når det gjelder rutiner for innmelding og håndtering av varslingssaker – for både studenter og ansatte som ønsker å varsle om et forhold, og for ledere som skal motta og håndtere varselet. Varslingshåndteringen vår omfatter alle typer diskriminering og trakassering, enten det det handler om kjønn, etnisitet eller annet.

Mye av kompetansehevingstilbudet vi har utviklet handler om å bevisstgjøre lederne våre. For eksempel hvordan de kan gjøre risikokartlegginger lokalt for å bedre kunne vurdere når trakassering kan oppstå og hvem som kan være spesielt utsatt for det. Dette er en viktig del av det forebyggende arbeidet ved UiO.

2018: Forebygging av seksuell trakassering

2018 var det en egen satsing på forebygging av seksuell trakassering, spesielt sett i lys av #metoo. Dette arbeidet ble fulgt opp ekstra i 2018-2020, som et ledd i tiltaksplanen for likestilling og mangfold i denne perioden

En ressursgruppe jobbet fra 2017-2018 for å revidere UiOs etiske retningslinjer og for å utvikle en mal for introduksjonssamtale for nytilsatte.

Det ble våren 2018 gjennomført heldagskurs om håndtering og forebygging av trakassering med hovedvekt på seksuell trakassering (7 totalt). Kursene ble gjennomført i samarbeid med Likestilling og diskrimineringsombudet. Målgruppen var ledere på nivå 1,2 og 3 ved hele UiO, og totalt har 210 vært igjennom kurset. Ansatte og studenter.

2019: Nye retningslinjer, kurs og tiltak

I mars dette året ble Universitetsstyret orientert om det samlede arbeidet og vedtok de nye retningslinjene «Sammen mot trakassering». Retningslinjene uttrykker forventinger til adferd for ansatte og studenter, og gir et klart signal om at trakassering ikke aksepteres ved UiO.

Samtidig fortsatte vi kursingen fra 2018 for å nå alle ledelsesnivåer ved alle enheter. Det ble også gjennomført risikokartlegging ved flere av enhetene.

Videre ble det gjennomført workshops for flere fakulteter og institutter knyttet til likestilling, diskriminering og trakassering, inkludert utføring av risikokartlegging. Trakassering og seksuell trakassering var også hovedtema på Personalkonsulentenes fagdag i 2019.

Vernetjenesten har ved flere anledninger lokalt ved UiO og ved den årlige nasjonale samlingen fått innføring i håndtering og forebygging av trakassering.

En nasjonal kartlegging av mobbing og trakassering i akademia viste at 13% av UiO-respondentene hadde opplevd mobbing eller trakassering i arbeidsforholdet. Kartleggingen viste også at stipendiatene er særlig sårbare, og det ble dermed gjort tiltak for å sikre at denne gruppen kjenner til varslingsrutinene og retningslinjene mot trakassering ved UiO.

I 2019 foregikk det også et arbeid med å oppdatere UiOs varslingsrutiner. Parallelt ble UiOs nettsider om varsling videreutviklet for å sikre bedre informasjon til alle parter:

2020: Utvikling av flere nyttige verktøy

Dette året ble arbeidet utvidet til å omfatte trakassering generelt, ikke bare seksuell trakassering. Koronapandemien påvirket i stor grad gjennomføringen av kurs, men det ble likevel fullført en rekke forbedringer:

  • Malen for medarbeidersamtalen styrket ved at spørsmål om trakassering ble inkludert:
  • Det ble laget en egen nettside rettet mot medarbeidere for deres forberedelse til medarbeidersamtalen
  • Videre ble mulighetene for varsling kommunisert bredt ut til ansatte og studenter gjennom blant annet Si fra-kampanjen, som hadde som mål å gjøre alle ved UiO kjent med muligheten for å varsle om kritikkverdige forhold
  • Det ble utviklet etiske retningslinjer for veilederrelasjoner.
  • Studenttillitsvalgte og skikkanettverket fikk kurstilbud.

En større evaluering av handlingsplanen viste at UiOs enheter opplevde at satsingen på arbeid mot seksuell trakassering hadde gitt legitimitet og påtrykk for arbeidet, og at bevisstheten om tematikken blant lederne var økt.

2021: Preget av pandemien

Pandemien påvirket mye av rammene for arbeidet med å håndtere og forebygge diskriminering og trakassering også dette året. Det ble ikke holdt noen kurs, ettersom disse i stor grad bygger på mer komplisert caseløsning og dermed ikke egner seg for digitalt format.

2022: I gang med kursing igjen

Det ble gjennomført kurs i håndtering og forebygging av trakassering for ledere på alle nivåer ved Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet, Det juridiske fakultet og Det samfunnsvitenskapelige fakultet.

2023: Bevisstgjøringskurs for alle ansatte

I arbeidet for å jobbe mer konkret med mangfold ved UiO, ble det i 2021 bestilt en rapport fra Senter for tverrfaglig kjønnsforskning (STK). Rapporten beskriver ansattes opplevelser av trakassering ved UiO. Resultatene fra rapporten viste at behovet for kompetanseheving og forebygging er vedvarende.

Ressursgruppe for mangfold og inkludering, som jobbet høsten 2022, foreslår at det i neste planperiode dedikeres egne tiltak til oppfølging av «trygt og inkluderende arbeids- og læringsmiljø», deriblant fokus på «hva er diskriminering» og holdningskampanjer knyttet til trakassering og diskriminering.

Fremover har derfor UiO en ambisjon om å utvikle bevisstgjøringskurs for alle ansatte om hvordan man skal gå frem dersom man opplever eller ser diskriminering, alle typer trakassering inkludert rasisme og seksuell trakassering.

Noe av bakgrunnen for dette er at ansatte og studenter gjennom ARK-undersøkelser, SHOT-undersøkelser og andre undersøkelser viser at det er varierende bevissthet blant ansatte og studenter rundt hvordan man skal vurdere om man skal si ifra om en sak eller ikke – og hvorvidt det de har opplevd er trakassering eller ikke.

Vi skal alltid arbeide systematisk og hardt for å bli bedre. Arbeidet for et trygt og godt arbeids- og studiemiljø må skje hver dag i hele universitetet. Arbeidet mot diskriminering og trakassering er en helt sentral del av dette.

Emneord: Arbeidsforhold, Universitetspolitikk Av Svein Stølen, rektor ved Universitetet i Oslo
Publisert 15. jan. 2023 08:00
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere