UiO heiser Ukrainas flagg

Mens ukrainske campuser stenger ned og tyske universiteter får beskjed om å fryse alt samarbeid med Russland, velger UiOs rektor Svein Stølen å heise det ukrainske flagget over Universitetets aula.

I UKRAINAS FARGER: Ukrainas flagg vaier over Universitetets aula fredag formiddag.  

Foto: Filip Ramberg/UiO

NTNUs rektor Anne Borg har nå besluttet at Hovedbygget skal lyssettes i Ukrainas farger, slik det ble gjort blant annet i 2015, da man lyssatte NTNUs hovedbygg i Tricolorens farger etter terrorangrepet på Charlie Hebdo.

– Det er uvirkelig å være vitne til at det igjen har brutt ut en stor krig i Europa. Dette er et alvorlig angrep på demokratiet, og jeg er rystet, sier NTNU-rektoren til Universitetsavisa.

Borgs tanker går til studenter og ansatte som har familie og venner i krigsområdene, og til studenter og kolleger ved universiteter i Ukraina.

– Det er viktig at vi nå tar vare på alle som er direkte berørt av denne krigen på en eller annen måte, fremholder Borg.

Sendt epost til ukrainske studenter

NTNU prioriterer nå å ivareta studenter og ansatte som er spesielt berørt. UA får opplyst at man har 15 ansatte ved NTNU med ukrainsk nasjonalitet, 45 fra Russland. I tillegg kommer 4 ukrainske gjesteforskere, 9 fra Russland.

Seniorrådgiver Jan Erik Kaarø opplyser at det er sendt ut e-post til alle studenter ved NTNU med ukrainsk bakgrunn, og at tilsvarende informasjon vil gå ut til ansatte.

- Epostene inneholder blant annet informasjon om hvor man kan henvende seg om man kjenner behov for noen å snakke med, sier Kaarø.

Per i dag har man 6 studenter på utveksling fra Ukraina, 5 er her som masterstudenter. For Russland henholdsvis 11 og 34.

Situasjonen i og rundt Ukraina er for øyeblikket uoversiktlig. NTNU anbefaler derfor på det sterkeste alle om å følge Utenriksdepartementets til enhver tid gjeldende reiseråd.

NTNU har for tiden ingen ansatte eller studenter som oppholder seg i Ukraina.

Kutter kontakt

Ukraina oppfordrer alle land til umiddelbart å «isolere Russland med alle midler.» Tyske myndigheter har nå instruert landets universiteter til å fryse all akademisk kontakt med Russland. Samtidig overveier EU å ekskludere landet fra forskernettverk og -infrastrukturer, skriver ScienceBusiness.

Peter-Andre Alt, leder for det tyske universitetslederforbundet, kommenterer situasjonen slik:

- Russlands overfall på Ukraina har alvorlige konsekvenser for våre relasjoner innen forskning og akademia, som i to tiår har vært bygget i felleskap med Ukraina i en atmosfære av håp og tiltro. Disse er nå truet av dette overfallet, som strider mot internasjonal lov.

I Brussel vurderer EU-kommisjonen å stenge Russland ute fra internasjonale forskingsorganisasjoner. Kommisjonær Ursula von der Leyen uttalte på en pressekonferanse fredag morgen at man i første omgang vil målrette tiltak mot eksport av høyteknologi. Kommisjonen kommer tilbake med flere tiltak i løpet av dagen.

• Les mer om Ukraina: 

– Russland er blitt et klassisk diktatur

LEIAR: Ein maktsjuk mann som set verdsfreden i fare

Anniken Huitfeldt: –  Det gjeld å unngå at Russland får eit påskot til ein offensiv mot Ukraina

Hva vil en krig i Ukraina få å si for Norge?

– Noreg må stå fast på folkeretten

Gahr Støre fryktar dei store landa vil ta seg meir til rette

Norske studenter fordømmer russisk invasjon og innblanding i Ukraina

Europaminister: Ukraina-krisa er den viktigaste testen EU har opplevd

 

Emneord: Ukraina, Russland Av Tore Oksholen /Universitetsavisa
Publisert 25. feb. 2022 15:21 - Sist endra 1. juni 2022 14:00
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere