Seks av ti studenter bruker for lang tid

Under halvparten av studentene fullfører utdanningen på planlagt tid. Nå ber kunnskapsministeren studentene ta seg sammen og gjøre noe han selv ikke klarte da han var student.

BER STUDENTENE TA SEG SAMMEN: Torbjørn Røe Isaksen presenterer tilstanden for norsk utdanning.60 prosent av studentene bruker lengre tid enn det som er satt.

Foto: Skjalg Bøhmer Vold i Khrono

— Det er altfor dårlig. Det er åpenbart et tap for den enkelte og for samfunnet, sier Torbjørn Røe Isaksen.

Kunnskapsministeren snakker om studentene som ikke fullfører studiene på såkalt normert tid, altså innenfor tiden som er lagt opp for det enkelte studiet. Rundt 60 prosent av studentene bruker lengre tid enn det som er satt.

— Vi trenger bedre ordninger som kan oppmuntre og stimulere studentene til å gjennomføre raskere, mener Isaksen.

— Hvilke tiltak må til?

— Det er tre ting. For det første må vi sikre oss at studentene får tettere oppfølging, og det kan jeg ikke med hånden på hjertet si at de har fått. Det andre er at vi må vurdere om vi skal belønne institusjonene for å få flest mulig til å ta hel grad, slik ekspertutvalget for finansiering har foreslått. Men det er noe vi må se på i forbindelse med statsbudsjettet for 2016, sier Isaksen.

Det siste tiltaket han vil vurdere handler om hvordan man kan få studentene til å studere hardere slik at de blir ferdig i tide.

— Her har vi ikke kommet så langt ennå, men vi vil utrede forskjellige modeller overfor studentene. Noen av disse er billige, andre koster mye, men dette vil vi se nærmere på, sier Isaksen til Khrono.

Foreslår tiltak i dag

Da han la fram rapporten i dag kom han samtidig med forslag til hvordan tallene kan bedre seg:

* Innføre et finansieringssystem som belønner universitetene og høgskolene med studenter som fullfører hele graden.

* Gi et ekstra stipend eller gjøre om studiefinansieringen sånn at de som faktisk fullfører blir belønnet.

* Få flere studentboliger som gjør at studentene ikke må jobbe utenom studiene for å klare å betale husleie.

Brukte lengre tid selv

— Fullførte du studiene selv på normert tid?

— Jeg var aktiv i politikken og fullførte ikke masterløpet på normert tid, så jeg er ikke et eksempel til etterfølgelse. Jeg får si som faren min sa da jeg var liten; gjør som jeg sier, ikke som jeg gjør, svarer Isaksen.

Hverken han eller statssekretær Bjørn Haugstad fullførte på normert tid, kunne kunnskapsministeren opplyse til allmenn latter under framleggelsen av rapporten tirsdag, mens Haugstad så litt beskjemmet ned i bordet.

Isaksen vil altså belønne studentene som fullfører på normert tid, men sier ikke noe om å straffe de som ikke gjør det. Samtidig sier han til NRK at han selv ble straffet økonomisk da han ikke fullførte mastergraden på normert tid, og at det er sånn systemet bør være.

— Det er et system som er veldig fornuftig og veldig bra, mener Isaksen.

Han ble straffet ved at han ikke fikk omgjort så mye av lånet til stipend som han hadde mulighet til.

— Studentene får belønning når de tar studiepoeng ved at noe av lånet blir gjort om til stipend. Det er en ordning vi må vurdere å knytte opp mot hele grader også, avslutter kunnskapsministeren.

Mer penger i studietiden

— Det er ingen grunn til at kunnskapsministeren skal utrede flere modeller for hvordan studentene skal få gjennomført studiene sine raskere. Svaret på det har han fått for lengst, og det er å øke studiefinansieringen til 1,5 G, sier NSO-leder Anders Kvernmo Langset.

Dette vil koste 30.000 kroner mer per student per år enn dagens studiefinansiering, og det vil ifølge NSO-lederen være vel anvendte penger.

— Vi trenger god nok studiefinansiering mens vi studerer. Gi mer penger til alle studenter, da vil gjennomføringen bli bedre, sier han.

NSOs krav er at alle får 1,5 G (ganger grunnbeløpet i folketrygden), noe som i dag tilsvarer kr 132.555, fordelt over 11 måneder.

Er nødt til å jobbe

Anders Kvermo Langset sier at han synes det er interessant at kunnskapsministeren gir studentene skylden for dårlig gjennomføring

— Han får det til å høres ut som om vi ikke ønsker å gjennomføre på normert tid og at vi er late, men i virkeligheten er det sånn at de fleste studenter er nødt til å ha ganske mye deltidsjobb for å klare seg økonomisk. Studentene får mer penger fra deltidsjobb enn fra studiefinansieringen i dag, påpeker han.

Han mener også at kunnskapsministeren burde gjøre mer for å få institusjonene til å bedre oppfølging og veiledning av studentene

— Det er kunnskapsministerens ansvar at dette skjer og noe han bør kreve at institusjonene skjerper seg på, mener han.

Emneord: Studentsaker, Undervisning, Universitetspolitikk, Forskningspolitikk Av Eva Tønnessen og Hege Larsen i Khrono
Publisert 5. mai 2015 17:46
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere