Yakov Sinai mottok Abelprisen av kronprins Haakon

Russeren Yakov G. Sinai fikk overrakt Abelprisen av kronprins Haakon i Universitetets aula tirsdag 20. mai. Prisen er på 6 millioner norske kroner.

 

FÅR ABELPRISEN; Yakov G. Sinai får utdelt Abelprisen av kronprins Haakon i Universitetets aula. 

Foto: Det Norske Videnskaps-Akademi

Yakov Sinai er en av 1900-tallets mest innflytelsesrike matematikere. Han har oppnådd en lang rekke banebrytende resultater innen teorien om dynamiske systemer, innen matematisk fysikk og innen sannsynlighetsteori. Mange matematiske resultater bærer hans navn, blant annet Kolmogorov–Sinai-entropi, Sinai-biljard, Sinai-vandringer, Sinai–Ruelle–Bowen-mål (SRB-mål) og Pirogov–Sinai-teori, skriver Vitenskapsakademiet i en pressemelding.

Abelprisen er en anerkjennelse for bidrag av ekstraordinær dybde og innflytelse på de matematiske fagene, og har blitt utdelt hvert år siden 2003. I dag arbeider Yakov Sinai ved Princeton-universitetet i USA.

250 forskningsartikler på 50 år

Som hovedarkitekt bak de fleste forbindelsene mellom de to verdenene deterministiske (dynamiske) systemer og probabilistiske (stokastiske) systemer, nyter Sinai stor respekt i både fysikk- og matematikkretser. I de siste 50 årene har Yakov Sinai skrevet mer enn 250 forskningsartikler og en rekke bøker. Han har vært veileder for mer enn 50 ph.d.-kandidater.

Denne uken holder Yakov Sinai foredrag i Oslo og flere andre norske byer.

Emneord: UiOs priser, Realfag, Matematikk Av Martin Toft
Publisert 21. mai 2014 00:34 - Sist endret 21. mai 2014 00:55
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere