UiO-festivalen er kommet for å bli

To spinnville vitenskapsmenn, Ole Paus og bandet til Kristopher Schau, The Dogs , er blant trekkplastrene på årets UiO-festival.

HÅPER PÅ PUBLIKUMSREKORD: – Det første året kom fire tusen, i fjor seks tusen. I år blir vi i hvert fall åtte tusen, spår festivalleder Gjøril Songvoll .

Lørdag 24. mai er det igjen tid for UiO-festival.

– Så vidt jeg vet er dette Norges eneste kultur- og vitenskapsfestival, sier UiO-festivalens leder, den tilsynelatende alltid sprudlende og energiske Gjøril Songvoll.

– Er du litt nervøs?

– He-he, jo litt, men mest gleder jeg meg. Dette må jo bli bra.

Mer informasjon og program for UiO-festivalen

Verdier og grillmat

– Blir det omtrent som i fjor?

– De to første årene hadde vi fokus på realfagene. Denne gangen handler det om verdier. Vi vil snakke om temaer som selvmord, akademisk frihet og utvikling. Blir verden bedre eller verre på vårt vaktskifte? er et spørsmål Jan Egeland vil forsøke å svare på. Forvaring er også et av temaene på festivalen. Hvordan vurderer du egentlig hvor farlig en person er?

Og så gjør vi en ny vri på matfronten. Vi har alliert oss med Ström Larsen, Norges mest kjente slakter. I år blir det grillmat på Frederikkeplassen, og har du ikke lyst på grillmat, vil kantina i Georg Sverdrups hus være åpen.

ELLEVILLE EepyBird: Fritz Grobe og Stephen Voltz er blitt verdensberömte for sine oppsiktsvekkende og kreative eksperimenter Foto: EepyBird.com

Knut Reiersrud og Maj Britt Andersen

– Er det noen kulturinnslag du vil trekke spesielt fram?

– Det er så mye. Vi har fått med oss bandet til Kristopher Schau, The Dogs, det kommer til å ta av. Og Ole Paus kommer. Knut Reiersrud er også blant de store. Og så avslutter vi med gratis konsert i Aulaen med Brazz Brothers og Håkon Kornstad Ensemble. Jeg syns det er viktig å vise fram den flotte aulaen med verdens største Munch-utsmykning.

Vi har også et eget barneuniversitet med blant andre Maj Britt Andersen på programmet.

I år har vi også spennende ting for ungdommen, EepyBird for eksempel, to gale vitenskapsmenn fra USA som gjør spektakulære forsøk med dagligdagse ting som CocaCola og mentos.

– Det er tredje gang du arrangerer UiO-festival. Er den kommet for å bli?

– Festivalen ble startet som et prøveprosjekt. Nå har Universitetsstyret vedtatt at festivalen skal fortsette, så ja, festivalen er kommet for å bli!

Ketil Bjørnstad og Edvard Munch

– Er det noe du gleder deg spesielt til?

– Det er vanskelig å velge. Sturla Stålsett, som har jobbet mange år i Kirkens Bymisjon, skal holde et foredrag med tittelen «Respekt – se om igjen». Jeg tror også debatten om akademisk frihet blir spennende. Ole Torp, debattlederen, er flink til å utfordre deltakerne og skape god stemning i salen. Og så gleder jeg meg veldig til Ketil Bjørnstads konsertforedrag om Edvard Munch.

– Er det noe du har lyst til å si til slutt?

– Ja, ta med at vi har gratis parkering, men det er lurt å bruke t-bane eller trikk om du ikke er avhengig av bil.

– Alt er i altså i rute, og det eneste du trenger er godt vær?

– Nei, det er ingen grunn til å ta værforbehold. Alt foregår under tak.

Av Grethe Tidemann
Publisert 14. mai 2014 12:53 - Sist endret 14. mai 2014 14:05
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere