Jan Fridthjof Bernt mener styrevedtak er ugyldig

Vedtaket om å droppe nytt rektorvalg ved Universitetet i Oslo er ugyldig. Det mener professor Jan Fridthjof Bernt, som er en av landets fremste eksperter på forvaltningsjuss.

UGYLDIG: Styrevedtaket om å droppe nytt rektorvalg ved UiO er ugyldig, mener jussprofessor Jan Fridthjof Bernt ved UiB.

Foto: Ola Sæther

– Universitetsstyret har gått seg bort på flere måter. Mitt råd er at styret fortest mulig treffer et nytt vedtak som er formelt korrekt, sier Bernt til Klassekampen i dag. Han er tidligere rektor ved Universitetet i Bergen, og pensjonert professor i rettsvitenskap ved samme universitet.  Bernt ledet det regjeringsoppnevnte utvalget som utredet en nasjonal universitetslov.

Bernt er ikke i tvil om at  Universitetsstyret ved UiO begikk en bommert da det valgte å se bort fra sitt eget valgreglement i kjølvannet av prorektor Ruth Vatvedt Fjelds avgang.

Ikke adgang til å bryte valgreglementet

Ifølge valgreglementet skal det utlyses nyvalg på både rektor og prorektor hvis en av dem forlater sin stilling før det er seks måneder igjen av valgperioden. Universitetsstyret valgte likevel ikke å gjøre det da Vatvedt Fjeld trekte seg fra vervet som prorektor. Jussprofessor Bernt mener at styret ikke har adgang til å gjøre dette.

– Ønsker man å gjøre et vedtak som går imot regelverket, så må man eventuelt først sørge for å endre regelverket ved for eksempel å innføre en unntaksbestemmelse, sier Bernt.

Trakk seg fra valgstyret

UiO-rektor Ole Petter Ottersen sier at han ikke ønsker å kommentere saken videre, melder Klassekampen.

Studentrepresentant Christian Strandenæs i valgsstyret har trukket seg etter at han kom i mindretall under valgstyrets behandling av denne saken, melder avisa.  Mindretallets begrunnelse ble heller ikke vedlagt sakspapirene da Universitetsstyret behandlet saken.  Leder for valgstyret Knut Heidar tar selvkritikk på at det ikke skjedde. – Jeg må ta på min kappe at det ikke ble gjort. Derimot orienterte jeg på styremøtet om debatten i valgstyret og også om studentenes forslag og begrunnelsen for det. Styret var derfor kjent medforslaget og innholdet i det, skriver Heidar i en e-post til avisa.

Også professor i offentlig rett ved Universitetet i Oslo, Anne Robberstad mener vedtaket er ugyldig. I et innlegg i Klassekampen på lørdag skriver hun at valgreglementet er like bindende som loven.

Les også disse sakene:

– Prøvde å pynte på en sak som var ubehagelig for rektor

* TF-dekan: – UiO var i en tvangssituasjon og valgte enkleste vei ut

* Trakk seg som prorektor – reagerer på UiOs versjon
* Trekker seg etter langvarig mangel på arbeidsoppgaver
* Brøt reglementet for å hindre nytt rektorvalg – nå kan reglementet bli endret
* Ole Petter Ottersen: – Eg er svært lei meg

 

Emneord: Universitetspolitikk, Arbeidsforhold, Juss
Publisert 27. mai 2014 15:02 - Sist endret 27. mai 2014 15:27
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere