Romprogrammet for nytt veksthus på Tøyen er klart

Et rom- og funksjonsprogram for nytt veksthus på Tøyen er nå godkjent av styret for Naturhistorisk museum. Nå blir det sendt videre til Universitetsstyret ved UiO.

– Nå har vi lagt til rette for at vi raskt kan komme i gang med nytt veksthus på Tøyen, sier museumsdirektør Arne Bjørlykke i en pressemelding. Nå er det Universitetet i Oslo og Kunnskapsdepartementet som må prioritere prosjektet videre og sikre at et nytt veksthus på Tøyen blir en viktig del av Tøyen-løftet.

Våren 2013 gjorde Naturhistorisk museum (NHM) ved Universitetet i Oslo (UiO) det kjent at museet ønsket en ny løsning for det planlagte utstillingsveksthuset på Tøyen, til erstatning for prosjektet Oase 60°N.

Må be Statsbygg jobbe videre

I juni ba universitetsstyret NHM om å utarbeide et nytt rom- og funksjonsprogram. Første versjon av dette programmet ble behandlet – og rost – av Universitetsstyret i oktober. Nå har NHMs styre behandlet den ferdige versjonen, som nå er oversendt universitetsledelsen.

– NHM er nå ferdige med den jobben vi er bedt om å gjøre. Nå er det UiO som må be Kunnskapsdepartementet gi Statsbygg i oppdrag å starte prosjekteringen, sier Arne Bjørlykke.

Han peker på tre hovedgrunner til at UiO nå bør prioritere veksthuset:

1.      Utnytte tidspunktet i forhold til Oslo kommunes Tøyen-løft

2.      Et pågående FoU-prosjekt for nye løsninger som inkluderer både nytt utstillingsveksthus og den kommende rehabiliteringen av W.C. Brøggers hus (Geologisk museum).

3.      Utnytte opparbeidet spesialkompetanse, internt og eksternt

– Tidspunktet er i høyeste grad til stede. Nøler vi med å gripe mulighetene nå, kan de forsvinne mellom fingrene på oss, sier Bjørlykke.

Ønsker å vise flere av verdens planter

 NHM har siden 1930 ønsket et nytt utstillingsveksthus i Botanisk hage. Bare 1 % av verdens blomsterplanter kan vokse utendørs i Norge. Botanisk hage ønsker å vise publikum noen av de 99 % som ikke kan det, gjennom et stort og rikholdig veksthus med naturtyper fra hele verden.

Emneord: Naturhistorisk museum, Universitetspolitikk
Publisert 17. feb. 2014 15:50 - Sist endret 17. feb. 2014 16:02
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere