Massemorder og terrorist vil studere statsvitenskap ved UiO

Massedrapsmannen Anders Behring Breivik søkte studieplass på statsvitenskap ved Universitetet i Oslo i vår. Dersom Breivik kommer inn vil undervisningen foregå i fengselet.

BREIVIK VIL BLI STUDENT: Massedrapsmannen og terroristen Anders Behring Breivik vil bli student i statsvitenskap ved UiO. (Arkivfoto)

Foto: Ola Sæther

– Fengselet vil alltid prøve å legge til rette for at de innsatte skal få seg en formell kompetanse, slik at de har mulighet til å få jobb når de kommer ut, sier fengselsdirektør Knut Bjarkeid i Ila landsfengsel.

– Er det sannsynlig at han kommer ut igjen i samfunnet?

– Det er det domstolen som avgjør, sier Bjarkeid til TV2.

Forstår negative reaksjoner

 Ansatte ved Universitetet i Oslo reagerer kraftig og sier de ikke vil ha noe med Breivik å gjøre.

- Jeg forstår at det kommer reaksjoner. Det er menneskelig. Hvis det er slik at enkelte lærere reserverer seg må vi ta det seriøst og vurdere det i hvert enkelt tilfelle, sier rektor Ole Petter Ottersen til TV2.

Studenter rundt om i landet har i disse dager fått svar på om de har kommet inn på sitt førstevalg. Ifølge TV 2 har ikke Breivik fått endelig svar på sin søknad.

Det er derfor usikkert om han kommer inn eller ikke.

- Vi kan ikke nekte noen å studere ved Universitetet i Oslo. Vi er nødt til å forholde oss til de faglige reglene for opptak. Det er helt andre instanser som må vurdere om det er mulig å la en person studere ved universitetet av sikkerhetsmessige årsaker. Det er det Kriminalomsorgen som må ta vare på, sier Ottersen.

Kan lære noe

Tidligere mastestudent i statsvitenskap Per Anders Langerød overlevde massakren på Utøya 22. juli 2011. Han ville heller ikke hatt Anders Behring Breivik som medstudent. Langerød tror likevel det vil være en bra lærepenge for Anders Behring Breivik.

– Blindern er et sted der du lærer at du skal forfølge meningene dine med ord. Du skal diskutere, og tar du feil så må du trekke deg. Da var det ikke du som fikk rett, det var noen andre. Du kan ikke gå bort og teipe over munnen deres eller skyte dem bare fordi du er uenig. Det håper jeg er en straff som Anders Behring Breivik vil måtte forholde seg til i de studiene, sier Langerød til TV2.

 

 

 

 

Emneord: Studentsaker, SV-fakultetet, Studentforhold
Publisert 30. juli 2013 10:19 - Sist endret 30. juli 2013 11:08
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere