Jukseforsker dømt til samfunnstjeneste

Alle mente Diederik Stapels forskning var for god til å være sann. Det var den også. Nå slipper han fengselsstraff for å ha fabrikkert data i en årrekke.

FUSK GAV SAMFUNNSTJENESTE: Forskeren Diederik Stapel er dømt til samfunnstjeneste etter å ha innrømmet forskningsfusk.

Foto: Universitetet i Tilburg, Nederland

– Jeg angrer veldig på feilene jeg har gjort. På vegne av kollegaene mine og familien min er jeg glad for at denne avtalen gjør at jeg unngår rettsak, sier Diederik Stapel til Science Insider.

Etter avsløringen i 2011 måtte sosialpsykologen Diederik Stapel trekke seg fra stillingen som forsker i sosialpsykologi ved universitetet i Tilburg. Stapel har innrømmet forskningsjukset, og frivillig sagt ifra seg sin doktorgrad.

Han har risikert fengselstraff for å ha tatt i mot penger for forskning som aldri ble gjort. Mens han arbeidet som forsker skal han ha fått 2,2 millionar euro i støtte frå Netherlands Organisation for Scientific Research. Han skal også ha levert falske rapportar om hvordan han hadde brukt pengene. I oktober i fjor ble Stapel sin laptop, mobiltelefon og regnskap hentet av politietterforskere.

Nå er etterforskningen ferdig, og saken avgjort, melder På Høyden.

I stedet for betinget fengsel skal han gjennomføre 120 timers samfunnstjeneste. Stapel får heller ikke utbetalt oppsparte goder fra universitetet han var ansatt ved, ifølge Science Insider.

Kjøtt og raseri
Mange av artiklene til Stapel ble publisert i respekterte tidsskrift, blant annet tidsskriftet Science.

En av studiene som fikk mye omtale, hander om den angivelige sammenhengen mellom søppel og rasisme. Stapel fant data som viste at personer som ferdes i forsøplede område var mer fiendtlig innstilte til personer med minoritetsbakgrunn. Et annet forskningsarbeid konkluderte med at personer som fikk servert kjøtt var mer aggressive og egoistiske enn vegetarianere.

Både studenter og kollegaer respekterte han, og få våget å være kritisk til den karismatiske og autoritære Stapel.

Fersket av egne studenter
Men til sist var det var doktorgradstudentene som felte Stapel. Datainnsamling er en oppgave som i mange tilfeller faller på studentene, men Stapel gjorde alltid dette arbeidet selv. Analysene fikk derimot studentene være med på.

Et av datasettene fikk studentene til å stusse: Kunne gjennomsnittsalderen på informantene, som alle gikk på videregående skole virkelig være 19 år? Neida, sa Stapel. Her har det sneket seg inn en liten feil. 18 år, skal det selvsagt være.

Stapel klarte å fabrikkere data i mange år uten å bli avslørt.

Men i september i 2012 var det stopp. Da ble han suspendert fra stillingen sin etter at tre forskere blåste i varselfløyta, og ledelsen ved Tilburg måtte konfrontere ham med anklagene om brudd på god forskningsetikk. Stapel innrømmet at mye av dataene han angivelig hadde samlet inn, i realiteten var diktet opp hjemme ved skrivebordet.

Også Interimrapporten på universitetet i Tilburg konkluderte med at fiktive data hadde blitt brukt.

Emneord: Psykologi, Etikk Av Ida W. Bergstrøm i På Høyden
Publisert 29. juli 2013 10:13 - Sist endret 29. juli 2013 10:28
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere