Studentene gleder seg over mer åpen tilgang

Kunnskapsminister Kristin Halvorsen kunne  fredag avsløre at regjeringen vil sørge for å tilgjengeliggjøre forskning gjennom såkalt Open Access-publisering. - Dette er vi virkelig glade for, sier Øyvind Berdal, leder av Norsk studentorganisasjon (NSO).

TILGJENGELIG RESULTAT: - Når skattepengene går til å betale for forskningen, må resultatet være noe alle har tilgang til, slår NSO-leder Øyvind Berdal fast.

Foto: Norsk studentorganisasjon

Å tilgjengeliggjøre forskning lettere gjennom Åpen tilgang-publisering, er del av det som kommer i stortingsmeldingen om forskning, som regjeringen skal legge fram i vinter, melder Norsk studentorganisasjon (NSO).

- Open Access har vært en viktig prioritering for NSO i mange år og det er fint å se at regjeringen tar grep for å sørge for at offentlig finansiert forskning blir tilgjengelig for alle. Når skattepengene går til å betale for forskningen, må resultatet være noe alle har tilgang til, slår Berdal fast.

Adm. dir. Arvid Hallén i Forskningsrådet avslørte på det samme seminaret at det kan bli aktuelt for Forskningsrådet å avsette øremerkede midler til publisering i Open Access-tidsskrifter. - Hvis disse signalene stemmer, er NSO veldig glad for at kunnskapsministeren har lyttet til de innspill NSO har spilt inn om Open Access, fremholder Berdal.

- Delt kunnskap skaper grobunn for ny

- Det er et paradoks at offentlig finansiert forskning ikke er tilgjengelig for alle. Fri tilgang til forskning kan gi mange muligheter, mener han.

- Når kunnskap deles skapes grobunn for ny kunnskap, det blir lettere for forskere å bygge videre på hverandres forskning, det blir lettere for studenter å sette seg godt inn i og oppdatere seg på sitt fagfelt og det blir dessuten lettere for samfunn og næringsliv å nyttiggjøre seg av kunnskapen, samt at fri tilgang kan styrke tillittsforholdet mellom akademia og øvrig samfunn, sier Berdal

 

Emneord: Forskningspolitikk, Universitetspolitikk Av Uniforum
Publisert 31. okt. 2012 10:14 - Sist endret 28. jan. 2013 14:41
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere