Kunstnerisk frihet i boks

Det handler om musikk i fengsel, om aktiv dødshjelp, om plastiske operasjoner og om krigsretorikk, men mest av alt handler det om frihet.

KRIGENS SPRÅK: Gruppen til Rikke Werner Olsrud har arbeidet dekket veggene i utstillingsboksen med krigsretorikk. 

Utgangspunktet er fire store bokser. Emnet er Utstillingsproduksjon og temaet er Frihet.

– Masterstudenter fra museologi, arkeologi og kunsthistorie har for første gang fått muligheten til å sette opp en tematisk utstilling på Historisk museum, forteller kunsthistoriestudent Rikke Werner Olsrud, som har fått et ekstra ansvar for markedsføringen av prosjektet.

– Vi fikk temaet frihet i begynnelsen av semesteret og ble delt inn i fire grupper som har valgt å representere frihet på helt forskjellige måter, påpeker hun.

FRIHET TIL Å DØ: – Aktiv dødshjelp er et tema i Ibsens teaterstykke Gengangere, påpeker Per Magnus Sandsmark.

Krig og død

Hennes egen gruppe har valgt krig som overordnet tema. Blant utstillingsobjektene er en AK47 beslaglagt av FN-soldater i Libanon, og en FN-hjelm.

Museologistudent Per Magnus Sandsmark har arbeidet med temaet rett til å dø. Inne i boksen har studentene plassert et testament. Det tilhører lederen for organisasjonen «Retten til en verdig død» Ole-Peder Kjelstadli. Et stort spyd gjennomborer boksen. Tsjuktsjerne i Sibir bruker et slikt spyd til å drepe gamle og syke som ønsker å avslutte livet.

Fengselsmusikk og kroppsfrihet

I den tredje boksen handler det om musikk i fengselet. I norske fengsler brukes musikk som et terapeutisk virkemiddel. I Guantanamo er musikk blitt brukt som redskap for tortur.

Å gjøre inngrep i egen kropp, er det frihet? er spørsmålet i den siste boksen. Å ta hull i ørene, er et vanlig og akseptert inngrep. Andre inngrep er mer spesielle.  På en film forteller tre kvinner om sine erfaringer med intimkirurgi. 

FRIHET TIL Å ENDRE SIN EGEN KROPP: Hvor langt er du villig til å gå?

Brainstorming før grunnlovsjubileet

Ansvarlig for studieemnet, Peter Bjerregaard ved Kulturhistorisk museum er strålende fornøyd med studentenes innsats.  

I forbindelse med feiringen av grunnlovsjubileet i 2014 vil Historisk museum presentere en ny utstilling om frihet, hvor forskere fra hele UiO skal delta.

Bjerregaard beskriver høstens studentutstilling som den første brainstormingen. Kanskje vil studentenes arbeid gi ideer og inspirasjon til jubileumsutstillingen.

Rikke Werner Olsrud og Per Magnus Sandsmark forteller om en intens prosess, hvor mange ideer er blitt forkastet underveis. Nå er de spente på hvordan installasjonene vil fungere i møte med publikum på museet.

Studieemnet Utstillingsproduksjon

Studieemnet MUSE4910 Utstillingsproduksjon – museologisk teori og praksis er tilpasset studenter innenfor studieretningen museologi.

Ved ledig kapasitet kan også andre masterstudenter søke opptak.

Emnet tilbys i samarbeid med Kulturhistorisk museum.

Studentene får undervisning i praktisk utstillingsplanlegging og teoretiske perspektiver.

I løpet av emnet skal studentene planlegge og produsere en utstilling. Å presentere prosjektet er studentenes eksamen. 

 

Utstillingen Frihet

Utstillingen Frihet vises på Historisk museum 16.– 28. oktober. Søndag 28. oktober arrangerer museet en omvisning i utstillingen.

 

 

Av Grethe Tidemann
Publisert 17. okt. 2012 09:32 - Sist endret 17. okt. 2012 10:24
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere