- Prisvinneren snakket Irans leder Khamenei midt i mot!

- Majid Takavoli er ekstremt modig. Han er en av de få som har turt å snakke Khamenei midt i mot, sier Mahmood Amiry-Moghaddam, talsperson for Iran Human Rights i Norge og hjerneforsker ved Universitetet i Oslo.

FRYKT: - Folket holdes maktesløse gjennom frykt. Ved å snakke diktatorene midt i mot, bidrar Majid Takavoli til å bygge ned frykten, sier Mahmood Amiry-Moghaddam, talsperson for Iran Human Rights i Norge. (Arkivfoto)

Foto: Ola Sæther

Amiry-Moghaddam er i Trondheim i forbindelse med bekjentgjøringen av Studentenes fredspris i år.

Fredsprisvinneren er dømt til ni års fengsel for sin kamp for fred og demokrati.

- Majid har vært holdt fullstendig isolert de siste 20 månedene. En kort samtale med sin mor er det han er blitt tillatt av kontakt med omverdenen, sier Amiry-Moghaddam.

Talte Khamenei midt i mot

Talspersonen for IHR karakteriserer Takavoli som en ekstremt modig person.

- Da han holdt noen taler i 20087 og 2009, og henvendte seg direkte til landets øverste leder. Ali Khamenei, gjorde han noe uhørt. Ingen får snakke direkte til Khamenei, som er Guds representant i landet. Så når Majid snakket til ham direkte, og insinuerte at Khamenei er ansvarlig for all urett begått i Iran, gjorde han noe som selv mange utenfor landets grenser vegrer seg for.

Hersker gjennom frykt

Med denne modige framferden blir studentlederen lyttet til også av mange eldre mennesker, ikke bare studenter.

- Folket holdes maktesløse gjennom frykt. Ved å snakke diktatorene midt i mot, bidrar Majid til å bygge ned frykten, sier Amiry-Moghaddam.

- Men hva kan en pris gitt av en studentbevegelse i et lite land i utkanten av Europa bety for den regionale stormakten Iran?

- Internett fins. Iran har en svært høy andel av unge menensker, så mange som 7 av 10 er under 30 år. Mange har utdanning. Jeg er sikker på at nyheten om denne tildelingen vil spres raskt inne i landet, sier Amiry-Moghaddam.

Prestene kuppet revolusjonen

I 1979, da Sjahen ble styrtet, sto også studentene fremst på barrikadene. Den gang overtok presteskapet makten. Noe liknende vil ikke skje i dag, tror Iran Human Rights talsperson.

- Den gangen sto også studentene i fremste linje. Prestene kom fram først etter at det ikke lenger ble skutt på demonstrantene. Presteskapet kuppet revolusjonen. Khomeini skjønte hvilken potensiell fare studentene utgjorde mot hans regime – studenter som ikke fikk sin lojalitet til regimet hans, ble kastet ut av landet, sier Amiry-Moghaddam.

- Morgendagens leder

Majid Takavoli er demokrat. Han har talt om kvinners, og arbeideres, rettigheter, og han ønsker å innføre et styre tuftet på rettsikkerhet og ytringsfrihet. Amiry-Moghaddam:

- Majid ble født i 1986. Han har levd hele sitt liv under prestestyret. Han er en leder for framtidas Iran.

Fred forutsetter demokrati

Dette siste er noe leder for Studentenes fredspris, Therese Høstad, og leder for priskomiteen, Erik Schreiner Evans, underskriver på.

- Ja, vi tror Takavoli er en leder vi vil se mer til. Han er en kraftfull stemme for demokratisering og akademisk frihet i Iran.

- Men Takavoli kjemper for demokrati og frihet, mens dere deler ut en fredspris?

- Fred er ikke mulig uten bærekraftig demokratisk utvikling. Det står videre i statuttene for prisen at den skal premiere arbeid for fred, demokrati, menneskeretter og utdanning. Slik sett er tildelingen til Takavoli definitivt i statuttenes ånd, sier de to.

Glemsel farligst

- Da Nobels fredspris gikk til Liu Xiaobo, fryktet mange at tildelingen skulle påføre ham enda tøffere soningsforhold i fengselet, og i ettertid kan det se ut til å ha skjedd. Hvor redd er dere for at noe slikt skal hende også for Takavoli?

- Majid Takavolis største frykt er å bli glemt. Med denne tildelingen ønsker vi å gjøre noe med det, sier Høstad og Schreiner Evans.

Emneord: Iran, Menneskerettar Av Tore Oksholen i Universitetsavisa
Publisert 21. sep. 2012 15:54 - Sist endret 24. sep. 2012 10:11
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere