Eksperter bekrefter storstilt forskerfusk

Et internasjonalt panel av forskere slår fast at 15 av 26 granskede artikler forfattet av den danske hjerneforskeren Milena Penkowa, er vitenskapelig uredelige.

PÅVISER FORSKERFUSK: Den tidligere danske stjerneforskeren, Milena Penkowa har drevet med fusk, slår et internasjonalt panel av forskere fast.

Foto: KU / Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet

Tidligere professor ved Københavns Universitet, Milena Penkowa, var en av Danmarks mest profilerte forskere og antatt å være blant landets fremste forskertalenter. Helt til skandalen begynte å rulle fra 2010.

15 artikler med uredelighet

Nå har et internasjonalt, uavhengig panel av medisinske forskere kommet med sin rapport, som den danske avisen Berlingske Tidende (BT) har fått tilgang til, og som Universitetsavisa skriver om i dag. Av noe over 100 vitenskapelige artikler, har utvalget undersøkt metoder og resultater fra 26 publiserte artikler. 15 av disse har så store svakheter at utvalget konkluderer med begrunnet mistanke om bevisst eller grov uaktsom uredelighet.

Overdrev antallet forsøksdyr

Den tidligere hjerneforskeren har i artiklene overdrevet antallet forsøksdyr i forhold til det egentlige antallet i forsøkene. Videre har artiklene store svakheter i forhold til etterprøvbarhet, svak troverdighet ved enkelte funn. Det er også gjort bevisst manipulasjon av fotografier som dokumenterer funn, i følge panelet.

Penkowa, som ikke lenger er tilknyttet noen vitenskapelig institusjon, avviser konklusjonene.

Hard kritikk av Københavns Universitet og rektor

I følge avisen BT inneholder rapporten også hard kritikk av Københavns Universitet og rektor Ralf Hemmingsen. Han var dekan ved Det medisinske fakultet, da Penkowa var doktorand tidlig på 2000-tallet. Hennes doktorgradskomité fattet allerede da mistanke om fusk, men ble senere overprøvd av Hemmingsen. Doktorgraden ble godkjent.

Blant universitetets forskere har det siden vært festet tvil til Hemmingsens rolle i Penkowa-saken.

Den offisielle rapporten vil bli lagt fram på en pressekonferanse i København, 7. august. Frem til da har ikke Nordens største universitet eller dets rektor villet kommentere lekkasjene fra rapporten.

Emneord: Forskning, Etikk, Medisin Av Tor H. Monsen i Universitetsavisa
Publisert 2. aug. 2012 14:13 - Sist endret 2. aug. 2012 15:33
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere