Enorme magnetiske tornadoer løser gammel solgåte

Hvorfor er de ytre lagene av solens atmosfære varmere enn lag nærmere overflaten? Tre forskerer fra UiO har bidratt til å løse gåten. 

SENSASJONELL NYHET: Oppdagelsen av enorme, magnetiske tornadoer på solen publiseres i tidsskriftet Nature journal of Physical Sciences 28. juni.

Vi melder om oppdagelsen av flerfoldige “magnetiske tornadoer” over solens overflate, opplyser Institutt for teoretisk astrofysikk i en pressemelding.

For mer informasjon:

Førsteforfatter Dr. Sven Wedemeyer-Böhm e-post: svenwe@astro.uio.no. mobil: 47-48 42 02 54

Formidlingsansvarlig ved Institutt for teoretisk astrofysikk Dr. Anna Kathinka Dalland Evans

 

Tornadoer på størrelse med Europa

I pressemeldingen forklarer instituttet at magnetiske tornadoer minner om tornadoer på jorden, men har et magnetisk skjelett og har hundre til flere tusen ganger så stor diameter. Selv om de er små sammenlignet med størrelsen på hele solen, har en slik tornado et like stort areal som hele Europa eller USA.

Våre resultater viser at magnetiske tornadoer har en rotasjonshastighet på mer enn 10 000 km/t. Magnetiske tornadoer transporterer energi bort fra solens overflate og utover mot solens ytre atmosfære, koronaen. Her bidrar de til å varme opp gassen der til temperaturer på over én million grader. På denne måten kan magnetiske tornadoer være den manglende biten i et av astrofysikkens lenge uløste problemer: oppvarmingen av den ytre atmosfæren til solen og andre stjerner.

Vi anslår at det til enhver tid er så mange som 11 000 av disse snurrende objektene over solens overflate. Oppdagelsen har vært mulig gjennom det ypperste innen observasjonsteknologi, nemlig kombinasjonen av ekstremt høyoppløselige observasjoner fra det svenske 1-m solteleskopet på La Palma i Kanariøyene og data fra NASAs romobservatorium Solar Dynamics Observatory. Ved hjelp av avanserte, tredimensjonale, numeriske simuleringer av solatmosfæren har vi avdekket fascinerende fysikk rundt dette nye og viktige fenomenet, opplyser instituttet i pressemeldingen.

TRE FØRSTEFORFATTERE FRA UIO: Artikkelens fire førsteforfattere (fra venstre) Dr. Oskar Steiner er forsker ved Kiepenheuer-Institut für Sonnenphysik i Tyskland. Dr. Luc Rouppe van der Voort, Dr. Sven Wedemeyer-Böhm og Dr. Eamon Scullion er forskere ved Instiutt for teoretisk astrofysikk på Universitetet i Oslo.

Ekstremt viktig for å forstå prosessene på solen

I pressemeldingen forklarer instituttet også hvorfor oppdagelsen av tornadoene er viktig.

Intuitivt skulle man tro at de ytre lagene av solens atmosfære blir kjøligere jo større avstand man får til overflaten. Utrolig nok er det det motsatte som skjer, og temperaturen stiger til over én million grader. Hvordan atmosfæren varmes opp til slike høye temperaturer, er et fundamentalt spørsmål i moderne astrofysikk som kalles “koronaoppvarmingsproblemet”.

 Å løse dette problemet er ekstremt viktig for å forstå prosessene på solen, inkludert dannelsen av solvinden og solvindens interaksjon med jordens atmosfære (for eksempel solstormer og nordlys) og solvindens påvirkning på romfartøy i bane rundt jorden (for eksempel brudd på satellittkommunikasjon og satelittnavigasjon.

En generell antagelse er at det er store magnetiske strukturer, forankret i den boblende soloverflaten, som transporterer den nødvendige energien utover. Vi har oppdaget en alternativ, men allment utbredt måte å transportere ut nok energi til oppvarming av atmosfæren gjennom ubønnhørlig vriding av de magnetiske strukturene ved fotendene. Et tegn på denne vridingen, som vi observerer i forbløffende detalj viser seg nær solens overflate. Vi har kalt dette fenomenet “sol-magnetiske tornadoer”, opplyser forskerne i pressemeldingen fra Institutt for astrofysikk.

INTERNAJONAL FORSKNINGSGRUPPE:

Solforskere fra Institutt for teoretisk astrofysikk ved Universitetet i Oslo, Kiepenheuer Institute for Solar Physics i Tyskland, Institutionen för fysik och astronomi ved Uppsala universitet og Solar Physics and Space Plasma Research Centre ved University of Sheffield har arbeidet sammen for å komme frem til oppdagelsen av magnetiske tornadoer .

 

På førstesiden av Nature

Oppdagelsen vil bli publisert som et «letter» i det prestisjetunge tidsskriftet Nature the International Weekly Journal of sciences 28. juni, og vil også være forsidesak på denne utgaven av tidsskriftet.

28. juni vil førsteforfatter Dr. Sven Wedemeyer-Böhm fra Universitetet i Oslo også offisielt annonsere publikasjonen på konferansen 17th Cambridge Workshop on Cool Stars, Stellar Systems and the Sun på Barcelona World Trade Center i Spania.

Forfatterne av artikkelen er i tillegg til Sven Wedemeyer-Böhm,  Eamon  Scullion, OskarSteiner, Luc Rouppe van derVoort, Jaime de la Cruz, Rodriguez, Viktor Fedun og Robert Erdélyi.          

 

 

Publisert 28. juni 2012 16:31 - Sist endret 2. juli 2012 10:21
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere