40 prosent av UiO-studentene slutter før bachelor

Mindre frafall og raskere fullføring er kunnskapsminister Kristin Halvorsens viktigste mål for høyere utdanning. Ved UiO slutter 40 prosent av studentene, før de har tatt bachelorgraden, melder Universitas.

FRAFALL: 40 prosent av UiO-studentene rekker aldi å ta en bachelorgrad. (Arkivfoto)

Foto: Ola Sæther

Tirsdag ble årets tilstandsrapport for høyere utdanning presentert i Høgskolen i Oslo og Akershus’ lokaler i Pilestredet.

Rapporten viser at den høye andelen studenter som faller fra underveis i studieløpet ikke har blitt redusert de siste ti årene. Kunnskapsminister Kristin Halvorsen var selv til stede under presentasjonen. Hun er ikke i tvil om hva som bør prioriteres fremover.

– Det viktigste for meg i denne rapporten er tallene for gjennomstrømning av studenter på bachelornivå. Jeg ser at vi har et stykke å gå på dette punktet, sier Halvorsen til Universitas.

UiO blant landets dårligste

Ved Universitetet i Oslo (UiO) var antallet bachelorstudenter som gjennomførte studiene på normert tid i 2011 bare 24 prosent ifølge rapporten. Det plasserer UiO blant de svakeste i landet på dette området, i selskap med blant andre Høgskolen i Nesna og Samisk høgskole.

Også når det gjelder frafall fra bachelorutdanningene kommer UiO dårlig ut. Nærmere 40 prosent av studentene slutter på studiet før de har fullført graden. Tallene skremmer UiO-rektor Ole Petter Ottersen.

– Jeg syns det er svært trist at UiO ligger så langt nede på denne listen, sa han under sitt innlegg tirsdag.

– Bruker for lang tid

Ottersen medgir videre at det ikke er til å stikke under en stol hva problemene består i.

– Studentene avlegger i snitt for få studiepoeng per år. For mange bachelorstudenter slutter før de er ferdige. I tillegg bruker masterstudentene for lang tid, oppsummerer han.

Han mener imidlertid at ikke hele problemet kan spores tilbake til UiO.

–Det er vanskelig å si hva som kan tilbakeføres til institusjonen og hva vi kan forbedre. Vi vet at det er problemer med en del registrering av tall, sier han.

Les hele artikkelen i Universitas.

Emneord: Studentforhold, Undervisning
Publisert 9. mai 2012 09:38 - Sist endret 9. mai 2012 09:55
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere