Jusstudenter fra UiO seiret i Haag

Med et folkemord som bakteppe og en kulturminister på tiltalebenken, prosederte fire UiO-studenter til gull.

SUPERTEAM: Janne Haraldsen, Tamar Morchiladze og Synne Hathway er masterstudenter på programmet Public International law. Militsa Kostova avslutter denne våren sitt tredje år på profesjonsstudiet i rettsvitenskap.  Fotografiet er tatt rett etter finalen.

På tiltalebenken sitter Nord-Manconias kulturminister Gerry Neville, tidligere kjent som «DJ Red Nev», radiostjerna som over eteren oppfordret til nedslakting av landets minoritetsbefolkning.

Under en konferanse er han blitt bortført av agenter fra Meyseystans forente stater og brakt til Den internasjonale straffedomstolen i Haag.

Jusstudenter fra hele Europa har konkurrert om å representere både Gerry Neville og påtalemyndigheten i retten, først i nasjonale konkurranser, deretter i en europeisk finalerunde i Haag.

Laget som 28. april gikk av med seieren, bestod av fire studenter fra Universitetet i Oslo, Tamar Morchiladze, Janne Haraldsen, Synne Hathway og Militsa Kostova.

Fiktiv rettssak

Eventyret begynte da de i september ble plukket ut til å representere Universitetet i Oslo i Telders International Law Moot Court, en konkurranse hvor jusstudenter konkurrerer om å legge fram den beste prosedyren i en fiktiv rettssak.

Deretter fulgte et hardt og målrettet arbeid fram mot finalen.

– De første månedene arbeidet vi med partenes skriftlige prosedyrer, såkalte memorials. I denne perioden brukte vi mye tid på å sette oss inn i litteratur og diskutere saken og jurisdiksjonen med hverandre og foreleserne våre, forteller Synne Hathway.

Ettersom UiO var det eneste norske universitetet i konkurransen, slapp teamet nasjonale runder, men det betyr ikke at jentene var mindre forberedt enn de andre deltakerne.

– De tre siste månedene øvde vi to ganger i uken på å legge fram prosedyrene for veilederne våre, i tillegg til at vi trente med hverandre mellom øktene, forteller Militsa Kostova. 

– All treningen gjorde at vi var forberedt på alle eventualiteter. Når du skriver prosedyren, er det lett å la seg overbevise av egne argumenter. Når du må forsvare de samme argumentene i rettssalen, skal det lite til før alt rakner, påpeker Janne Haraldsen.

– Det er også mange formaliteter du må sette deg inn i med hensyn til hvordan du adresserer dommeren, supplerer Tamar Morchiladze.

At jentene i tillegg studerte på fulltid, kan også nevnes.

 

STERKE TALEGAVER: I tillegg til lagseieren delte Militsa Kostova (t.v.) og Tamar Morchiladze (nr. 3 fra venstre) 8. plass for beste oratorer blant alle de 120 deltagerne i Haag.

Intens trening gav uttelling

27 land deltok i finalen. Hvert lag hadde fire deltakere, hvor to prosederte for aktoratet og to for den tiltalte. Semifinalene fant sted 26. og 27. april. Til slutt stod to lag stod igjen, Universitetet i Oslo og University College London.

– Vi var fryktelig nervøse. UCL har vunnet konkurransen flere ganger tidligere, og vi skulle prosedere for noen av verdens fremste dommere, forteller Synne Hathway.

– Hva var det som gjorde UiO-teamet så suverent?

– Vi skilte oss ut ved å jobbe svært aktivt i rettssalen. Vi bladde i dokumenter, søkte etter informasjon og gav hverandre lapper med tips og oppmuntringer underveis, svarer Kostova.

Janne Haraldsen forteller at partene før konkurransene fikk tilgang til hverandres skriftlige prosedyrer. At det norske laget stadig forandret sin muntlige prosedyre, bidro også til å gjøre konkurransen tøffere for motstanderne.

Enormt læringsutbytte

Det håndfaste resultatet av seieren er en stor vandrepokal, og på fakultetet er jentene blitt behørig feiret med både champagne og festmiddag.

Det viktigste for dem er likevel erfaringen og kunnskapen de sitter igjen med.

– Vi har fått mye trening i å prosedere saker foran en forsamling, og vi har lært å takle både nervøsitet, redsel og trøtthet, sier Kostova.

Janne Haraldsen beskriver læringsutbyttet som enormt.

– For meg som ønsker å satse på internasjonal strafferett, var det spennende at saken også inneholdt mange elementer fra strafferetten, sier hun og trekker fram lovverket rundt bortføring og immunitet som eksempler.

Tamar Morchiladze som er utvekslingsstudent fra Georgia, forteller at hun til tross for at universitetet i hjemlandet legger stor vekt på slike konkurranser, trolig er den første fra Georgia som er med på å vinne en så prestisjefylt konkurranse for jusstudenter.

– Kanskje kan vår seier bidra til at også UiO i større grad ser verdien av å delta i denne typen konkurranser, kommenterer Synne Hathway.

HJELP UTENFRA:

Blant de mange som stilte opp frivillig for å hjelpe jusstudentene med å forberede seg til konkurransen, trekker jentene spesielt fram Nobuo Hayashi fra Prio og Birgit Schlütter og Joanna Nicholson fra Norsk senter for menneskerettigheter.

De sender også en spesiell takk til advokatfirmaet Selmer AS, som sponset oppholdet i Haag.

 

Skurk på frifot

Men hvordan gikk det egentlig med Gerry Neville?

Det ble ikke avsagt noen endelig dom, men i finalen forsvarte UiO-studentene Gerry Neville, mens UCL prosederte for aktoratet. Det kan jo bety at Neville vant.

Emneord: Jus, Studentforhold, Internasjonalisering, Menneskerettar Av Grethe Tidemann
Publisert 24. mai 2012 13:52 - Sist endret 25. mai 2012 09:16
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere